Κόσμος

Συναινετική διακήρυξη της G20 αλλά χωρίς καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ομάδα κάλεσε όλα τα κράτη να απόσχουν από τη χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών

Η ομάδα της G20 ενέκρινε σήμερα, Σάββατο (9/9) συναινετική διακήρυξη σε μια σύνοδο κορυφής που απέφυγε την καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κάλεσε όλα τα κράτη να απόσχουν από τη χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών.

Η συναίνεση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκάλεσε έκπληξη καθώς η ομάδα είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δυτικά κράτη να πιέζουν νωρίτερα για έντονη καταδίκη της Ρωσίας στη Διακήρυξη των Ηγετών, ενώ άλλες χώρες απαίτησαν να δοθεί έμφαση σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη διακήρυξη:

 Πόλεμος στην Ουκρανία

Σιτηρά, τρόφιμα, ενέργεια και ασφάλεια

Οικονομίες και χρηματοοικονομικές αγορές

Κλιματική αλλαγή

Αδυναμίες παγκοσμίου χρέους

Υγεία

«Η κοινή διακήρυξη της Ομάδας των 20 δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι περήφανος» λέει το Κίεβο

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η κοινή διακήρυξη των χωρών μελών της G20, σε ό,τι αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι περήφανος» επικρίνοντας το κείμενο της διακήρυξης που δεν αναφέρει τη Ρωσία.

«Είναι σαφές ότι η συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς (στη σύνοδο της G20) θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να καταλάβουν καλύτερα την κατάσταση» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Όλεγκ Νικολένκο.