Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανυπεράσπιστοι οι άμαχοι – 21 νεκροί από πυρά του ρωσικού πυροβολικού κοντά στο Χάρκοβο

Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν - Από τα ερείπια του θεάτρου στη Μαριούπολη έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους και τραυμάτισαν 25 σήμερα στην πόλη Μερέφα, κοντά στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η περιφερειακή εισαγγελία.

«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 - τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας - τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», ανακοίνωσε η εισαγγελία της περιοχής του Χάρκοβο στον λογαριασμό της στο Facebook».

Ζωντανά ανασύρθηκαν 130 άρτομα από το θέατρο της Μαριούπολη

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν καταφύγει εκατοντάδες Ουκρανοί που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinfrom, στον αριθμό αυτό αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook.

«Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Ερείπια, οι εργασίες συνεχίζονται» έγραψε η Στεφανίσινα.

Το θέατρο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου. Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείσθηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου , στο οποίο έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λόγω των συνεχών πυροβολισμών οι διασώστες δεν μπορούσαν να αρχίσουν το έργο τους.

Ανθρωπιστική κρίση στη Χερσώνα

Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις, όπως τονίστηκε στην ΕΡΤ. Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Καθημερινά οχυρώνεται και η Οδησσός, στα νότια Ουκρανία, καθώς υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Οδησσό, Αλεξία Καλαϊτζή, τόνισε ότι η αγορά συνεχίζει να έχει κόσμο, αλλά οι ελλείψεις είναι ήδη αισθητές. Στην πόλη αυτή βέβαια έχουν πάνω από 24 ώρες να ακουστούν σειρήνες, ενώ ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη με προορισμό την Οδησσό καταρρίφθηκαν, όπως επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους.