Κόσμος

Αυτές είναι οι 16 «φυλές» του κορονοϊού

Από τους αρνητές και τους εκμεταλλευτές έως τους αλτρουιστές και τους πολεμιστές

Όσο περνάει ο καιρός και η πανδημία εξελίσσεται, γίνεται φανερό ότι οι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και πρακτικά με διαφορετικούς τρόπους. Μία Νορβηγίδα ερευνήτρια διαπίστωσε τουλάχιστον 16 διαφορετικούς «τύπους προσωπικότητας Covid-19», ο καθένας με το δικό του διακριτό «προφίλ» νοοτροπίας και συμπεριφοράς απέναντι στον κορονοϊό και στους ανθρώπους γύρω του.

Η Μίμι Φραμ του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κοινωνικών Επιστημών «Humanities and Social Sciences Communications», εκτιμά ότι «αυτές οι αναδυόμενες συμπεριφορικές ταυτότητες Covid-19 "υφαρπάζονται" από τις υπάρχουσες κοινωνικές και πολιτικές ταυτότητες, προκειμένου να πολιτικοποιηθεί η πανδημία και να ενισχυθούν ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η σύγκρουση».

Οι κυριότερες «φυλές» της Covid-19 -με βάση την προσωπικότητά τους- είναι οι εξής:

Αυτές οι «φυλές» χωρίζονται σε τρεις βασικές ομάδες, όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στα αναγκαία μέτρα περιορισμού για λόγους πρόληψης:

Η Φραμ επισημαίνει τη σημασία που έχει, σε μία εκ των πραγμάτων πλουραλιστική κοινωνία, «η μετακίνηση της συμπεριφορικής καμπύλης» στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού και στα πιθανά μελλοντικά επιδημικά κύματα. Οι «εν μέρει συμμορφούμενοι» θεωρούνται πιο επιρρεπείς από ό,τι οι «μη συμμορφούμενοι» σε μία αλλαγή συμπεριφοράς, έτσι ώστε να συμμορφωθούν περισσότερο με τις πολιτικές πρόληψης όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.