Κόσμος

Ακσόι: Η Ιταλία να πάψει να αγνοεί τους τουρκοκύπριους

Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Ρώμη και ΕΕ για τη στάση τους απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας

Ατυχείς χαρακτηρίζει το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιταλίας και καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα την Ιταλία, να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα philenews.com, σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέντευξη Τύπου του Ιταλού ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ότι «στην εν λόγω ανακοίνωση από πλευράς Ιταλίας έγινε μια ατυχή δήλωση». Προσθέτει, ότι «όπως έχουμε τονίσει δεκάδες φορές προηγουμένως, οι Τουρκοκύπριοι ως συνιδιοκτήτες στο νησί έχουν ίσα δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και των πηγών πετρελαίου.

Ο Ακσόι σημειώνει, ότι «η κυβέρνηση της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" με βάση αυτό το δικαίωμα το 2011 αδειοδότησε την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) για έρευνες και εξορύξεις. Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης του ΤΡΑΟ, οι οποίες συνεχίζονται με αυτές τις αδειοδοτήσεις, γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όχι της Τουρκίας. Μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση αυτά τα δικαιώματα ο ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις εν λόγω δραστηριότητές τους που αφορούν τις αδειοδοτήσεις», αναφέρει.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «η εγγύηση των δικαιωμάτων είναι δυνατή, με το να σταματήσουν από κοινού όλες οι παράκτιες εργασίες στο νότιο τμήμα του νησιού μέχρι τη λύση του Κυπριακού ή στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου για συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». «Διαφορετικά η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι' αυτό το λόγο για μια φορά ακόμη, καλούμε όλα τα μέλη της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν την στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους», αναφέρει.

Ο Ακσόι κάνει αναφορά και στην ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι «όπως έχουμε πει πολλές φορές προηγουμένως, η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα μπορούσε να γίνει, μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης, με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους και που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματά τους από το 1963 με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι».

Αναφορά γίνεται και στην αμφισβήτηση της νομιμότητας από την πλευρά της συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, τονίζοντας ότι απορρίπτει εντελώς τις επικρίσεις για την συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. «Σε σχέση με αυτό, η σιωπή τόσο της Ιταλίας, όσον και των άλλων χωρών της ΕΕ, για την συμφωνία οριοθέτησης της "Ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου" με την Αίγυπτο το 2003, δείχνει πόσο αντιφατική και ασυνεπής είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθούν αυτές οι χώρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.