Κόσμος

Εικόνες από το παρελθόν της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου

Τη δημοσιογραφική αποστολή διοργάνωσε ο «υπ. εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι

Τα όσα είδε η δημοσιογραφική ομάδα που επισκέφθηκε τα Βαρώσια, την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, σε μία αποστολή που διοργάνωσε ο «υπ. εξωτερικών» του «ψευδοκράτους» Κουντρέτ Οζερσάι, φέρνει στη δημοσιότητα το ρεπορτάζ του politis.com.cy και ο φακός των φωτογράφων.

«Παραστάσεις που κάθονται σαν κόμπος στο λαιμό μου, με πόνο, με ξεσηκωμό, με ντροπή, αναζητώ αυτή τη λέξη…Μια μόνο λέξη μπόρεσα να βρω: "λυπάμαι"», αναφέρει ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι για τα συναισθήματα που ένιωσε κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη (29/08) στην περίκλειστη πόλη.

«Να σας εξηγήσω την αιχμαλωσία, που παρουσιάστηκε σαν ελευθερία ή την ευδαιμονία του στρατιωτικού σπιτιού που δημιουργήθηκε στη θέση ενός ερειπίου», διερωτάται επίσης ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν που μετέφερε την κατάσταση που αντίκρυσαν οι δημοσιογράφοι, την ενημέρωση που έτυχαν από στρατιωτικούς και από τον «υπεξ» που ήταν μαζί τους..

«Τα Βρώσια ήταν ένας παράδεισος. Η Τουρκία αυτόν τον παράδεισο τον έκανε κόλαση. Κοιτώντας τις φωτογραφίες και τα βίντεο του Βαρωσιού πριν από το 1974, δεν μπορείτε να ξέρετε πώς νιώθω» αρχίζει το σημερινό του άρθρο στην Αφρίκα ο Σενέρ Λεβέντ που υπενθυμίζει ότι ο κύριος λόγος που έγινε ο ίδιος υποψήφιος στην Ευρωεκλογές ήταν τα Βαρώσια, για να επιστραφούν άμεσα στους παλιούς ιδιοκτήτες τους και να γίνουν πάλι όπως ήταν.

«Κοιτάω τα ερείπια των Βαρωσίων τώρα. Ο φίλος που ήταν εκεί, ήρθε και μου έδειξε τις φωτογραφίες. Μου είπε, ήθελα να κλάψω. Τα Βαρώσια είναι σαν ένας ομαδικός τάφος. Βεβηλώθηκε χωρίς πόνο. Και για χρόνια δεν κάναμε τίποτα γι’ αυτό. Αυτόν τον παράδεισο τον αφήσαμε εκεί. Μύριε. Έλιωσε». Ο Σενέρ Λεβέντ προσθέτει ότι τα Βαρώσια ήταν μέχρι σήμερα κάτι σαν μυστικό, δεν δίδονταν άδεια να βγάλουν φωτογραφίες ούτε από μακριά ενώ συνελλήφθησαν άτομα που προσπάθησαν να βγάλουν φωτογραφίες, αλλά και Ευρωβουλευτής.

Το σχόλιο της κυπριακής πλευράς

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, λέγοντας:

«Ο κ. Οζερσάι με τις χθεσινές σκηνές έπαιξε με τα αισθήματα, έπαιξε με τον πόνο των Αμμοχωστιανών, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς είναι να βλέπεις φωτογραφίες από το σπίτι σου 45 χρόνια μετά.
Εμείς θέλουμε επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τον πόνο του κόσμου. Η συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής με την κα Λουτ θα είναι καθοριστικής σημασίας έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα με ένα και μοναδικό στόχο: την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων».