Κόσμος

Χειροκροτήματα και συγκίνηση στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης – Σώθηκαν όλοι

Η πρωτοφανής επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Χειροκροτήματα, συγκίνηση και χαμόγελα έξω από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης που τις τελευταίες εβδομάδες έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη.

Η σημερινή τρίτη επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και πλέον και οι 13, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο από τις 23 Ιουνίου, διασώθηκαν, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Με επίσημη ανακοίνωση οι ειδικές δυνάμεις (SEALS) του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης - που ανέλαβαν τη διάσωση, με τη συνδρομή ξένων δυτών, επιβεβαίωσαν ότι και οι 13 είναι πλέον ασφαλείς.

Και τα τέσσερα παιδιά και ο προπονητής τους, που διασώθηκαν σήμερα, μεταφέρονται στο νοσοκομείο με ελικόπτερα.

Τα παιδιά που έχουν ήδη διασωθεί κατά τις δυο προηγούμενες επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους. Όμως, δεν τους έχει επιτραπεί να έρθουν σε επαφή με τους γονείς και τους οικείους τους υπό το φόβο μετάδοσης κάποιας μολυσματικής ασθένειας. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι αιματολογικές και άλλες εξετάσεις, τα παιδιά έχουν μόνον οπτική επαφή με τους δικούς τους, μέσα από θαλάμους που βρίσκονται στο νοσοκομείο, σε καραντίνα. Τα μέχρι στιγμής ευρήματα, πάντως, δείχνουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, που όμως είναι εύκολα ιάσιμες με απλά αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τα παιδιά που βγήκαν ζήτησαν να φάνε ψωμί με σοκολάτα, προκαλώντας χαμόγελα ανακούφισης και συμπάθειας στους διασώστες.

Όπως είπε ο επικεφαλής των ομάδων των Ταϊλανδών πεζοναυτών που έχουν μπει στο σπήλαιο προς διάσωση των παιδιών, ο Narongsak Osottanakorn, οι διασώστες έχουν αξιοποιήσει την εμπειρία των δυο προηγούμενων φάσεων της επιχείρησης και έχουν επισπεύσει κατά δυο ώρες τουλάχιστον τους σημερινούς απεγκλωβισμούς.

Οι ομάδες των Ταϊλανδών πεζοναυτών, τις οποίες συνδράμουν εξειδικευμένοι δύτες από το εξωτερικό, συνοδεύουν τα παιδιά μέσα σε ένα τούνελ μήκους 4 χιλιομέτρων από το σημείο όπου εντοπίστηκαν προς την έξοδο του σπηλαίου. Μεγάλα κομμάτια της διαδρομής είναι βυθισμένα κάτω από το νερό εξαιτίας των βροχών.