Κόσμος>Άλλες Χώρες

Mε τη “σφραγίδα” ΗΠΑ- ΝΑΤΟ η επίθεση στη Συρία

Την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε η Άγκυρα μετά την επίθεση με συριακά πυρά στο έδαφός της. Από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι.

Η Άγκυρα ζητά από τον ΟΗΕ “να λάβει τα αναγκαία μέτρα”, για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας και να εξασφαλιστεί ότι η Δαμασκός σέβεται την εδαφική κυριαρχία της.

“Αυτή είναι μια πράξη επιθετικότητας εναντίον της Τουρκίας που... αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας” σημειώνει ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ερτογκρούλ Απακάν σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

Πλήρης υποστήριξη από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς την Τουρκία

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνομίλησε με την Αμερικανίδα ομόλογό του, η οποία τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Ουάσινγκτον.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε απάντηση της συριακής επίθεσης έπληξαν στόχους στο εσωτερικό της Συρίας. Από την επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους αρκετοί Σύροι στρατιώτες, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει για να αποφασίσει για την τουρκο-συριακή κρίση μετά από σχετική επιστολή της Άγκυρας.

Σήμερα η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να ζητήσει το "πράσινο φως" για χερσαία επέμβαση στη Συρία.

Σε επιφυλακή η διεθνής κοινότητα για την κλιμάκωση Συρίας- Τουρκίας

"Άμεση καταδίκη" από τα Ηνωμένα Έθνη ζητά η Γαλλία. "Θέλω κι ελπίζω η διεθνής κοινότητα στο σύνολο της και κυρίως μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι καταδικάζει σαφώς το συριακό καθεστώς" δήλωσε ο Γάλλος υπουργός επί των Εξωτερικών, Λωράν Φαμπιούς.  

Αυτοσυγκράτηση ζητά και από τις δυο χώρες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ενώ κάλεσε τη Δαμασκό να “δηλώσει και επίσημα ότι το περιστατικό ήταν ένα τραγικό ατύχημα που δεν θα ξανασυμβεί”, σχετικά με την επίθεση με συριακό όλμο στο τουρκικό Ακτσάκαλε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η στρατιωτική απάντηση της Τουρκίας είναι απολύτως κατανοητή, αλλά πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης.

"Η τουρκική απάντηση είναι κατανοητή, έγινε μια προκλητική ενέργεια, Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν στο έδαφος της Τουρκίας από τις δυνάμεις μιας άλλης χώρας", τόνισε ο Χέιγκ. "Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς την Τουρκία, αλλά δεν επιθυμούμε την συνέχιση της κλιμάκωσης μετά το επεισόδιο αυτό", πρόσθεσε ο Χέιγκ.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κ. Άστον “καταδίκασε έντονα” τη συριακή επίθεση.