Κόσμος>Άλλες Χώρες

Σεούλ: Ναι σε συνομιλίες με την Πιονγκγιάνκ, όχι στην Καεσόνγκ

Η Νότια Κορέα δέχθηκε να διεξαγάγει συνομιλίες εργασίας με τη Βόρεια Κορέα το Σαββατοκύριακο, ωστόσο επιθυμεί αυτές να διεξαχθούν σε άλλη τοποθεσία και όχι σε αυτήν που πρότεινε η Πιονγκγιάνγκ.

Η Σεούλ πρότεινε να διεξαχθούν οι συνομιλίες στο Πανμουντζόμ, το αποκαλούμενο "χωριό της ειρήνης", στην περιοχή των συνόρων, από την οποία διέρχεται η τηλεφωνική γραμμή που συνδέει τις δυο χώρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και η οποία αποκαταστάθηκε ύστερα από διακοπή τριών μηνών.

Η Πιονγκγιάνγκ πρότεινε να διεξαχθούν οι πρώτες επαφές στη βιομηχανική ζώνη Κεσόνγκ, 10χλμ από τα σύνορα, στο βορειοκορεατικό έδαφος, την οποία έκλεισε η Βόρεια Κορέα τον Απρίλιο όταν κορυφώθηκε η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια πρώτη επαφή, πριν από την διυπουργική σύνοδο στη Σεούλ που πρότεινε η Νότια Κορέα και η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εφόσον δεχθεί η Πιονγκγιάνγκ.

Οι τελευταίες συνομιλίες εργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο του 2011 και η τελευταία διυπουργική σύνοδος το 2007.