Κόσμος>Άλλες Χώρες

Κοινό τόπο βρήκαν Μορσί και δικαστικοί

Σε συμφωνία κατέληξαν ο Μοχάμεντ Μορσί και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αιγύπτου, που είχαν συνομιλίες τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει προκληθεί από το υπερ-διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου με το οποίο συγκεντρώνει τις εξουσίες στο πρόσωπό του. Η απόφαση Μορσί προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και επεισόδια στα οποία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya και ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεσμεύτηκε να εκδώσει διευκρινιστικό διάταγμα όπου θα καθορίζει σαφώς ποιες δικαστικές εξουσίες μπορεί να αναλάβει.

Οι δικαστές είχαν κηρύξει αποχή από τα καθήκοντά τους ενώ η αντιπολίτευση έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον πρόεδρο, μιλώντας για "δικτατορική" πρακτική, την στιγμή που η κατάσταση στους δρόμους του Καΐρου το τελευταίο τριήμερο έχει αρχίσει να θυμίζει τις ημέρες της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.

Οι δικαστικοί δεν είχαν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συμβιβασμού καθώς αφήνοντας ανοικτό “παράθυρο” το επίμαχο διάταγμα να εφαρμόζεται σε αποφάσεις που άπτονται "θεμάτων εθνικής κυριαρχίας" -αφήνοντας έτσι να φανεί ότι δεν το απορρίπτει εξ ολοκλήρου.

Από την άλλη πλευρά, η αιγυπτιακή προεδρία είχε εξηγήσει ότι τα επίμαχα μέτρα είναι "προσωρινά", λέγοντας πως ο Μοχάμεντ Μορσί επιθυμεί διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για να εξευρεθεί "κοινό έδαφος" για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, ένα από τα βασικά ζητήματα της εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης.