Γυναίκα>Πλαστικές επεμβάσεις

Botox κατά της κατάθλιψης;

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα από όσους έχουν κάνει botox είναι η δυσκολία που μπορεί να έχουν στο να μπορούν να αποτυπώσουν τα συναισθήματα που νοιώθουν μέσω των εκφράσεων στο πρόσωπο τους. Αυτή όμως η παρενέργεια ίσως και να λειτουργεί ευεργετικά για όσους πάσχουν από τα κατάθλιψη.

Στην πρώτη τυχαία , ελεγχόμενη έρευνα που διεξήχθη, πάνω στις επιπτώσεις που έχει το botox, στην κατάθλιψη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με μεγάλες διαταραχές κατάθλιψης στους οποίους η φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά δεν λειτούργησε.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας, χορηγήθηκαν με μια δόση botox, στην περιοχή του μετώπου και ανάμεσα από τα φρύδια ενώ μια άλλη ομάδα χορηγήθηκε με ενέσεις placebo.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης στην ομάδα θεραπείας, σημείωσαν μείωση κατά 47% μετά από έξι εβδομάδες, μια βελτίωση που διήρκησε και τις 16 εβδομάδες διεξαγωγής της έρευνας. Η ομάδα με τις ενέσεις placebo, σημείωσε βελτίωσε κατά 9%.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και επικεφαλή της έρευνας M. Axel Wollmer, του πανεπιστημίου Μπάσελ, της Σουηδίας, η βελτίωση οφείλεται στο ότι η θεραπεία με botox διακόπτει την ανταπόκριση των μυών του προσώπου προς τον εγκέφαλο, η οποία ίσως σχετίζεται με την ανάπτυξη και την διατήρηση αρνητικών συναισθημάτων.

Πάντως, παλαιότερες έρευνες, δείχνουν ότι το Botox βλάπτει την ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων ενώ η καινούργια αυτή έρευνα προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο: οι μυς του προσώπου είναι ένα οργανικό μέρος που συντελεί όχι απλά στο να επικοινωνούμε τα συναισθήματα μας, αλλά επίσης να τα αναγνωρίζουμε και να τα βιώνουμε.