Γυναίκα>Παιδί - Οικογένεια

Δε συμφωνείτε με τον τρόπο που παίζει

Ο τρόπος με τον οποίο το παιδί σας παίζει, συχνά σας προκαλεί αμηχανία…Παίζει με παιχνίδια που δεν είναι για το φύλο του, πολλές φορές με μια ανεξήγητη μανία τα καταστρέφει, το πιάνετε να "κλέβει" κι εάν χάσει χαλάει τον κόσμο. Αναρωτιέστε τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Εάν του αρέσουν παιχνίδια που δεν είναι για το φύλο του…

Το να παίζουν τα παιδιά με αγορίστικα ή κοριτσίστικα παιχνίδια τα βοηθάει να μεγαλώσουν με μια συναίσθηση της ταυτότητας του φύλου τους. Ωστόσο πολλές φορές παρατηρείται να δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε παιχνίδια που δεν είναι για το φύλο τους. Είναι κάτι που δεν πρέπει να σας ανησυχεί, πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και σύνηθες. Σε κάθε ηλικία το παιδί χρειάζεται να εξερευνήσει τον εαυτό του κι από την πλευρά του αρσενικού κι από την πλευρά του θηλυκού. Εάν όμως δείτε πως το παιδί σας επιμένει να βρίσκει χαρά και ενδιαφέρον σε παιχνίδια που δεν είναι για το φύλο του, συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο.

"Κλέβει"

Όταν το παιδί παίζει θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει για να αισθανθεί δυνατό, για αυτό και πολλές φορές παραβιάζει τους κανόνες. Όταν το πιάσετε να "κλέβει" σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γελάσετε καθώς θα θεωρήσει ότι είναι αποδεκτό και μπορεί να το επαναλάβει. Ρωτήστε το εάν τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού κι αν αρνείται πώς "έκλεψε", με αυστηρό ύφος πείτε του πως απαιτείτε να σας λέει πάντα την αλήθεια, υπενθυμίστε του τους κανόνες και συνεχίστε το παιχνίδι. Εάν συνεχίσει να "κλέβει", μη διστάστε να τους παραβείτε κι εσείς για να του δείξετε πόσο άσχημο είναι να χάνει επειδή κάποιος "έκλεψε".

Δεν ξέρει να χάνει

Το παιδί πιστεύει πως όταν παίζει θα κερδίζει πάντα, με αποτέλεσμα όταν χάνει να θυμώνει γιατί το θεωρεί άδικο. Εσείς δεν πρέπει ούτε να του φωνάξετε, ούτε να το κοροϊδέψετε ή να του επισημάνετε πως δεν ξέρει να χάνει. Θα πρέπει να του εξηγήσετε με ήρεμο τρόπο πως πάντα κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει και πως θα πρέπει να αποδεχτεί αυτόν τον κανόνα.

Σπάει τα παιχνίδια του

Εάν το παιδί σας σπάει τα παιχνίδια του μέσα από μια φυσιολογική διαδικασία εξερεύνησης, δεν πρέπει να το μαλώσετε. Ρωτήστε το πώς συνέβη και βοηθήστε το να το φτιάξει. Εάν όμως το παιδί σας τα καταστρέφει συστηματικά πετώντας τα κάτω, αυτή η συμπεριφορά ίσως να κρύβει άγχος για αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχολόγο.