Ελλάδα>Κοινωνία

Διαμαρτυρία μικρομολογιούχων στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Περίπου 150 μικροομολογιούχοι διαμαρτύρονται, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην Πανεπιστημίου με αφορμή τις φήμες ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα κρίνει συνταγματικό το κούρεμα των ομολόγων. Οι διαμαρτυρόμενοι επιτίθενται φραστικά στους δικαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο και μεταδόθηκαν και από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, φέρεται να έχει κρίνει συνταγματικό και νόμιμο το κούρεμα ων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έγινε τον Μάρτιο του 2012.

Από το ίδιο το ΣτΕ, πάντως, τονίζεται ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση. Όπως δήλωσε η βουλευτής τωΝ Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, η οποία μίλησε με τον πρόεδρο του ΣτΕ, δεν έχει βγει καμία απόφαση. Όσα γράφηκαν στον Τύπο, είναι διαρροές από τις εισηγήσεις που ακούστηκαν και δεν αποτελούν απόφαση.

Η απόφαση θα βγει στις αρχές φθινοπώρου. Το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης της απόφασης του ΣτΕ για το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, επιβεβαίωσε με δήλωσή του και ο πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου,Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Η δημοσίευση της σχετικής απόφασης αναμένεται με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (17 Σεπτεμβρίου 2013).

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει περισσότεροι των 7.000 ομολογιούχων (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, ΤΕΙ Καβάλας, κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφασή τους οι δικαστές έκριναν ότι κούρεμα δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά του Δημοσίου, δεχόμενο ότι στη ζυγαριά της στάθμισης μεταξύ δημοσίου συμφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης από τη μια πλευρά και οικονομικής απώλειας που υπέστησαν χιλιάδες ομολογιούχοι από την άλλη, προέχει το συμφέρον του Δημοσίου.