Ελλάδα>Κοινωνία

Αφιέρωμα Ασφάλεια: Αυξήστε το χρόνο εισβολής στο χώρο σας

Πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς, αν η πόρτα του σπιτιού μας είναι εντελώς απαραβίαστη. Άρκετοί έμποροι ισχυρίζονται ότι είναι απαραβίαστα όλα τα συστήματα ασφαλείας και ιδίως οι θωρακισμένες πόρτες. Άλλοι πάλι, παραδέχονται με παρρησία ότι καμία πόρτα δεν είναι απαραβίαστη, με το σκεπτικό πως “ό,τι κλειδώνει – ξεκλειδώνει”. Το ζητούμενο είναι να αυξήσουμε – σύμφωνα με τη δεύτερη κατηγορία εμπόρων - το χρόνο, που χρειάζεται ένας διαρρήκτης για να μπει στο σπίτι μας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να τον αποτρέψουμε.

Η διευθύντρια της εταιρείας συστημάτων ασφαλείας, Safe Case, Χριστίνα Δημητροπούλου, τονίζει ότι προτεραιότητα κάθε πολίτη πρέπει να είναι η ενημέρωση. “Ακόμα και μία απλή πόρτα, η οποία δεν είναι θωρακισμένη, έχει τη δυνατότητα να ασφαλίσει σωστά”. Επισημαίνει πως, σε ό,τι αφορά τις πόρτες ασφαλείας, πρέπει να ενημερωνόμαστε για το επίπεδο ασφάλειας, που έχει η καθεμία από αυτές. “Οι διαρρήκτες ενημερώνονται ταχύτατα, παράλληλα με την τεχνολογία”, εξηγεί.

"Καμία πόρτα δεν είναι απαραβίαστη"

“Οι κλειδαριές χρηματοκιβωτίου έχουν τεχνολογία 35ετίας και - εκτός από παρωχημένες - είναι και απόλυτα ευάλωτες στον επίδοξο διαρρήκτη”. Σύμφωνα με την κυρία Δημητροπούλου, πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι, αφήνοντας ξεκλείδωτη μια πόρτα ασφαλείας, μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, ενώ πολλοί θεωρούν ότι, έχοντας μία πόρτα ασφαλείας, τους εξασφαλίζει πλήρως χωρίς καν να την κλειδώσουν. “Η τεχνολογία εξελίσσεται και πρέπει να αντικατασταθούν οι κλειδαριές παλαιού τύπου”. Αυτό, που τονίζει, είναι ότι οι νέες πόρτες ασφαλείας καθυστερούν τη διάρρηξη. Παραδέχεται, μάλιστα, πως θα ήταν αναληθές να πούμε ότι “δεν υπάρχει διάρρηξη” με μία τέτοια πόρτα. “Ο διαρρήκτης θέλει χρόνο και ησυχία. Δεν μπορεί να καταναλώσει χρόνο για να διαρρήξει ένα σπίτι και, επομένως, όταν συναντήσει μία καλή πόρτα, θα το ξανασκεφτεί”, συμπληρώνει.

Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι κόβουν τις πόρτες στην περιοχή της κλειδαριάς, κάτι που μπορούμε να το αποφύγουμε, τοποθετώντας ειδικά μέταλλα στο εσωτερικό της κλειδαριάς ή επενδύσεις από γυαλί με ανοξείδωτη λάμα. “Η περιμετρική ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία. Ανάλογα με το χώρο, μπορούν να ασφαλιστούν και οι μπαλκονόπορτες αλουμινίου και ξύλου”, λέει η διευθύντρια της Safe Case.

"Δεν χρειάζεται μια περιουσία για να ασφαλίσουμε το σπίτι μας"

Όπως τονίζει, υπάρχουν και οικονομικοί τρόποι για να ασφαλίσουμε το χώρο μας. “Δε χρειάζεται να διαθέσουμε μία περιουσία για να είμαστε ασφαλείς”, αναφέρει χαρακτηριστικά. “Οι πολίτες θα μπουν στη διαδικασία να θωρακίσουν πρώτα τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. “Δεν έχω κάτι να μου πάρουν”, λένε οι περισσότεροι πελάτες”.

Ακόμα και για μία απλή πόρτα, υπάρχουν κλειδαριές νέας τεχνολογίας, οι οποίες είτε αντικαθιστούν τη βασική κλειδαριά, είτε τοποθετούνται επιπλέον και προστατεύουν τον κύλινδρο της κλειδαριάς (αφαλό) με το defender (ειδικός μηχανισμός προστασίας).

Για να διαρρηχθεί μία πόρτα με νέας τεχνολογίας κλειδαριά, χρειάζεται περίπου μία ώρα η ξύλινη και δύο ώρες η θωρακισμένη, με την προϋπόθεση ότι θα είναι πάντα κλειδωμένες”, λέει η κυρία Δημητροπούλου.

“Οι προδιαγραφές ασφαλείας απαιτούν θωρακισμένη πόρτα με ατσάλινη κάσα, η οποία πρέπει να τοποθετείται σωστά για να γίνει ένα σώμα με την τοιχοποιία. Πολλοί τοποθετούν θωρακισμένες πόρτες λανθασμένα, για να μειωθεί το κόστος. Σε ότι αφορά την τοποθέτηση, μπαίνουν μπετόβεργες περιμετρικά και στεγανοποιούνται με τσιμέντο, το οποίο πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως με το κούφωμα. Κάποιοι τοποθετούν πόρτα ασφαλείας, στερεώνοντάς τη με αφρό ή πολυουρεθάνη, κάτι που είναι λάθος”, εξηγεί.

Για να διαπιστώσουμε αν μία πόρτα έχει όλα τα εχέγγυα για να προστατεύσει πρώτα εμάς και τους οικείους μας, και κατ΄ επέκταση την περιουσία μας, είναι σημαντικό - εκτός από εκτεταμένη έρευνα αγοράς - να ζητάμε και τα πιστοποιητικά ασφαλείας, που συνοδεύουν την κάθε κατασκευή.

Σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση, και όπως διευκρινίζει η κυρία Δημητροπούλου, να περιγράφουμε στον πωλητή συστημάτων ασφαλείας όλες τις παραμέτρους του σπιτιού ή της επιχείρησής μας. Αν, για παράδειγμα, το σπίτι μας βρίσκεται στους πρώτους ορόφους μιας πολυκατοικίας ή σε έρημη γειτονιά, για να μπορούμε να προσαρμόσουμε και τα μέτρα προφύλαξης στις ανάλογες προδιαγραφές.

“Έχει βελτιωθεί η σχέση ποιότητας τιμής. Δεν χρειάζεται μία περιουσία για να αυξήσει κάποιος την ασφάλειά του. Ακόμα και σε επώνυμα προϊόντα, το κόστος έχει μειωθεί για να μπορεί να αντεπεξέλθει ο πελάτης", λέει η κυρία Δημητροπούλου.

Οι λύσεις υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τις αναζητήσουμε, απευθυνόμενοι πάντα σε εξειδικευμένους επαγγελματίες. Δεν αρκεί μόνο να δώσουμε αρκετά χρήματα για την ασφάλεια του σπιτιού μας, αλλά τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο, προσφέροντας αυτό που από την αρχή ζητούσαμε. Ασφάλεια και προστασία.