Ελλάδα>Καλή Είδηση

Δανοί τουρίστες στο μάζεμα της ελιάς

Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τραχιά χέρια αγροτών με πρόσωπα σκαμμένα από τον ήλιο και τον κάματο να εργάζονται πυρετωδώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο μάζεμα της ελιάς.

Κι όμως φέτος η εικόνα ήταν κάπως διαφορετική. Εξήντα γυναίκες και άνδρες από την Δανία συμμετείχαν στο “Λιομάζωμα στη Μεσσηνία”, ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με επιτυχία ταξιδιωτικό γραφείο της Καλαμάτας.

Οι τουρίστες, περιέγραψαν το λιομάζωμα ως μία από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής τους, γνώρισαν από κοντά τη συλλογή του ελαιόκαρπου συμμετέχοντας οι ίδιοι στη διαδικασία. Εστρωσαν το λιόπανο, κλάδεψαν και ράβδισαν τις ελιές, ενώ στη συνέχεια έβαλαν τον καρπό μέσα στα σακιά.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη διαδικασία επεξεργασίας της συγκομιδής σε δύο ελαιοτριβεία στις περιοχές του Σταυροπηγίου και της Στούπας και κατόπιν δοκίμασαν το αγουρέλαιο.

Το γευστικό λάδι το συνόδευσαν με διάφορα καλαματιανά εδέσματα, όπως το τυρί σφέλα, τα λαλάγγια, το παστό, το ψημένο ψωμί (η γνωστή καψάλα), το λουκάνικο, τα παξιμάδια, αλλά και με γλυκά, όπως δίπλες και κουραμπιέδες.

Οι ξένοι επισκέπτες μίλησαν για τους Ελληνες με τα καλύτερα λόγια, χαρακτηρίζοντάς τους, “φιλόξενους και ζεστούς, πολύ εργατικούς, και όχι τεμπέληδες” σε αντίθεση με την εικόνα που περιγράφεται συχνά στα ξένα μέσα ενημέρωσης.