Ελλάδα>Αστυνομικό Δελτίο

Στο εδώλιο σήμερα ο Κώστας Βαξεβάνης

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο οδηγήθηκε πριν από λίγο ο εκδότης του περιοδικού Hot Doc, Κώστας Βαξεβάνης, προκειμένου να δικαστεί για την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Σε βάρος του ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.

Εντύπωση προκαλεί η κινητοποίηση του κόσμου, καθώς δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στον δημοσιογράφο εν αναμονή της δίκης του. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει διεθνής δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης και πολλά ξένα τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονται στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων.

Στην Ευελπίδων είναι και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, που θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης, μέλη του ΔΣ της ένωσης και άλλοι.

Η υπερασπιστική γραμμή του δημοσιογράφου

Ο κ. Βαξεβάνης θα υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων καθώς δε δημοσιεύθηκαν τα ποσά που περιέχονται σε κάθε λογαριασμό, παρά μόνο το όνομα και η ιδιότητα των κατόχων.

Ο δημοσιογράφος είχε δώσει το στίγμα της υπερασπιστικής του γραμμής τη Δευτέρα, δηλώνοντας "πριν από 15-20 ημέρες η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ελλάδος δημοσιοποίησε ονόματα 120-130 καλλιτεχνών, με τις φορολογικές δηλώσεις δίπλα και με το ποσό που έχει ο καθένας στη φορολογική του δήλωση. Καμία αυτεπάγγελτη δίωξη δεν έγινε εναντίον τους".

Η αναφορά του δημοσιογράφου παρέπεμπε σε δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα, το οποίο αφορούσε λίστα του ΣΔΟΕ σχετικά με τα εισοδήματα γνωστών καλλιτεχνών που δηλώθηκαν τα έτη 2009 και 2010, καθώς και στοιχεία για την αντικειμενική αξία της δηλωθείσας ακίνητης περιουσίας τους.

Μεταξύ των καλλιτεχνών ήταν και η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη.

Το δικαστήριο διέκοψε μέχρι να αποφασίσει εάν μπορεί να προχωρήσει με τη δίκη καθώς λείπει από το κατηγορητήριο η επίσημη σφραγίδα της Εισαγγελίας. Η δίκη διεκόπη για δεύτερη φορά.