Ελλάδα

Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο αν παρκάρουν στην πιλοτή

Μεγάλες ανατροπές φέρνει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.000 ευρώ, ακόμη και προσωποκράτηση είναι όσοι παρκάρουν το αυτοκίνητό τους σε πάρκινγκ πιλοτής που νοικιάζουν ή έχουν αγοράσει αλλά δεν κατοικούν σε αυτή.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση 255/2018 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ορίζεται ότι η πιλοτή των πολυκατοικιών είναι κοινόχρηστος χώρος, στον οποίο μπορούν να παρκάρουν μόνον οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και αυτό κατόπιν συμφωνίας. Ο νόμος καλύπτει και τους ενοικιαστές διαμερισμάτων πολυκατοικιών, αλλά εφόσον αυτοί έχουν συμβόλαιο και διαμένουν στο κτίριο.

Με την απόφαση αυτή καταργείται η συνήθης πρακτική να ενοικιάζονται ή να πωλούνται θέσεις πάρκινγκ σε τρίτους – μη ένοικους της πολυκατοικίας. Η απαγόρευση ισχύει ακόμη και αν κάποιος έχει ενοικιάσει ή αγοράσει, με σχετική συμβολαιογραφική πράξη τη θέση παρκαρίσματος.

Σε περίπτωση παράβασης, προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ και κράτηση.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, που ήρθε μετά από προσφυγή ιδιώτη που διαμένει σε πολυκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό έρχεται να προστεθεί στην απόφαση 2332/2016 του Εφετείου Αθηνών, με την οποία είχε αναγνωριστεί ως άκυρη η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με την οποία καθορίζονται ανοικτές θέσεις σταθμεύσεως της πυλωτής ως αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση, του Πρωτοδικείου, το μέτρο είναι άμεσα εκτελεστό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρηθεί εγκύρως η αποκλειστική χρήση στάθμευσης αυτοκινήτου της πιλοτής, εφόσον οι κάτοικοι διαμερίσματος δεν έχουν θέση πάρκινγκ.