Ελλάδα

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε έναν ακοολόγο και έναν ακοοπροθετιστή;

Γιατί να επιλέξετε Ακουστικά Βαρηκοΐας Θεοδώρου

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ακοής γίνεται συνηθέστερα από έναν ΩΡΛ γιατρό ή έναν γενικό/οικογενειακό γιατρό. Οι γιατροί θα διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάποια αιτία για την εμφάνιση βαρηκοΐας όπως κάποια μόλυνση ή φράξιμο των αυτιών με κυψελίδα. Στις περιπτώσεις που η βαρηκοΐα είναι αναστρέψιμη, ο ΩΡΛ γιατρός σας θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ακοή σας. Στις περιπτώσεις όμως που αυτό δεν είναι εφικτό και χρειάζεστε ακουστικά βαρηκοΐας τότε θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε έναν ακοολόγο ή ακοοπροθετιστή.

Ακοολόγοι στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα άτομα που ασχολούνται με την εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας αυτοαποκαλούνται ακοοπροθετιστές. Τις περισσότερες φορές η εκπαίδευση που έχουν λάβει τα άτομα αυτά δεν έχει καμία σχέση με τον κλάδο της ακοολογίας και στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια από κάποια κατασκευάστρια εταιρεία ακουστικών βαρηκοΐας με την οποία συνεργάζονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την κατάρτιση εκπαιδευμένων ακοοπροθετιστών ή ακοολόγων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και επαγγελματικά δικαιώματα.

Ακοολόγοι στο Εξωτερικό

Σε αντίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές ακοολογίας. Τα άτομα αυτά λαμβάνουν την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για να μπορέσουν να ασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Να σημειωθεί ότι ένας ακοολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι γιατρός μιας και η σχολή της ακοολογίας είναι ανεξάρτητη από την ιατρική σχολή.

Γίνεται κατανοητό ότι η διαφορά ανάμεσα σε έναν ακοοπροθετιστή και έναν ακοολόγο του εξωτερικού είναι η επιστημονική κατάρτιση του δεύτερου. Η έλλειψη επιστημονικής κατάρτισης από τους ακοοπροθετιστές αντικατοπτρίζεται αφενός από τον λανθασμένο τρόπο αξιολόγησης των περιστατικών και αφετέρου από την λανθασμένη διαδικασία ρύθμισης των ακουστικών βαρηκοΐας.

Το πιο συχνό λάθος κατα την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας

Το πιο χαρακτηριστικό λάθος που γίνεται σχετικά με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας είναι η μη εκτέλεση των Real Ear Measurements (REMs). Τα REMs είναι η μοναδική επιστημονική τεκμηριωμένη μέθοδος για την σωστή επιλογή και ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας.

Η μη ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας με REMs έχει σαν αποτέλεσμα ο βαρήκοος να μην έχει το μέγιστο όφελος που θα μπορούσε να έχει από αυτά. Αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο για την διαχείριση των παιδιατρικών περιστατικών που η σωστή ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας ενός παιδιού.

Για την διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων αλλά και για την ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας χρειάζεται να υπάρχει και η απαραίτητη υποδομή. Κρίνεται απαραίτητο η αίθουσα να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ηχομόνωσης καθώς και τα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα να είναι καλιμπραρισμένα.

Γιατί να επιλέξετε Ακουστικά Βαρηκοΐας Θεοδώρου

Τα κέντρα υποστήριξης ακοής Θεοδώρου λειτουργώντας αυστηρά με το πρωτόκολλο British Society of Audiology, διαθέτει τη μοναδική στην Ελλάδα αίθουσα πλήρους ηχομόνωσης εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα μέτρησης και ρύθμισης για ανήλικους και παιδιά με σκοπό την βέλτιστη ρύθμιση ακουστικών βαρηκοΐας.

Αν τελικά επιλέξατε να επισκεφθείτε έναν ακοολόγο τότε τα κέντρα υποστήριξης ακοής Θεοδώρου είναι η ιδανική επιλογή.