Ελλάδα

Θάνατος τριών κοριτσιών στην Πάτρα: Τι λέει ο πατέρας για τον απινιδωτή της 9χρονης Τζωρτζίνας

Εξετάζονται πολύ προσεκτικά οι ενδείξεις από τα μηχανήματα

Ο πατέρας των τριών παιδιών στην Πάτρα, τα οποία πέθαναν μέσα σε διάστημα ενός έτους, έδωσε κάποιες απαντήσεις στην εκπομπή «Live news».

Σχετικά με τα όσα λέγονται για τον απινιδωτή της 9χρονης Τζωρτζίνας και το ενδεχόμενο εξωτερικής παρέμβασης, τόνισε τα εξής:

«Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για τον απινιδωτή και τον βηματοδότη. Να ακούσετε αυτά που είπε ο κύριος Παπαγιάννης. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους…να το ξέρετε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αναφορικά με το εάν πιστεύει πως υπήρξε κάποια ιατρική αμέλεια και εάν υποψιάζονται κάτι, απάντησε πως σύντομα θα φανεί η αλήθεια.

Καταιγιστικές εξελίξεις - Αναμένεται ανακοίνωση από τους δικηγόρους της οικογένειας

«Υπομονή και αυτοσυγκράτηση από όλους μας. Να δούμε τα επίσημα πορίσματα και του τελευταίου παιδιού και τις ιατρικές αναλύσεις, παράλληλα με την έρευνα που διεξάγεται από το Ανθρωποκτονιών ώστε να μην εξάγουμε ανακριβή, πρόωρα και αυθαίρετα συμπεράσματα. Αυτό θα ήταν το πιο σώφρον στην μνήμη τριών μικρών παιδιών. Φανταστείτε να είχε συμβεί σε εμάς κάτι τέτοιο; Πώς θα θέλαμε να μας αντιμετωπίσει η κοινή γνώμη; Είναι ανθρώπινο. Μην βλέπουμε παντού υποθέσεις Μπάμπη Αναγνωστόπουλου».

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο της Τζωρτζίνας, Ιωάννη Παπαγιάννη, ο βηματοδότης δούλευε κανονικά, ωστόσο, όπως λέει, δεν γίνεται καταγραφή όποτε τίθεται σε λειτουργία.

«Ο βηματοδότης δούλευε κανονικά, αλλά αυτό, δεν δίνει σήμα το μηχάνημα πότε μπαίνει σε λειτουργία ο βηματοδότης. Αυτό είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια του. Δεν το καταγράφει, πότε άρχισε να δίνει βηματοδότηση. Καταγράφει μόνο τις ταχυκαρδίες πότε συνέβησαν», δήλωσε ο καρδιολόγος.

Η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας, ήταν το τελευταίο παιδί που πέθανε μετά την 6 μηνών Ιρίδα το 2021 και την 3,5 ετών Μαλένα το 2019, με τους τρεις θανάτους να χαρακτηρίζονται αιφνίδιοι με αδιευκρίνιστα αίτια.

«Και εμένα μου είχε προκαλέσει αρχικά εντύπωση,γιατί στην οικογένεια χειριζόμουν κάποιες μικρό υποθέσεις που είχαν πολλά χρόνια τώρα – πως γίνεται τόση γκαντεμιά-με συγχωρείτε για την έκφραση- πάνω τους. Είναι λογικό για όποιον ακούει για 3 θανάτους τριών παιδιών, πολλά να πάνε στο μυαλό του. Είναι ψυχολογικά ράκη και οι δύο τους. Είναι νέοι, είναι 30 χρονών. Στην παρούσα φάση δεν έχουν ψυχολογική υποστήριξη αλλά η δική μου προτροπή είναι να απευθυνθούν σε ψυχολόγο. Εν συνεχεία ενδεχομένως να απευθυνθούν… », δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, Ανδρέας Καράμπελας.

Ο Πρόεδρος των Ιατροδικαστών,Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο live news, χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» τον θάνατο της 9χρονης.

Η βραδυκαρδία, ο βηματοδότης και ο απινιδωτής

Οι αρχές ερευνούν πολύ προσεχτικά τις ενδείξεις από τον βηματοδότη και τον απινιδωτή της Τζωρτζίνας, αφού δίνοντας απαντήσεις στο τι προκάλεσε τον αιφνίδιο θάνατο της 9χρονης ενδέχεται να ανοίξει την ερεύνα και για τους άλλους δύο αιφνίδιους θανάτους των μικρών κοριτσιών.

Σύμφωνα με τον γιατρό της 9χρονης που παρακολουθούσε την Τζωρτζίνα από τον Ιούνιου του 2021, όταν τοποθετήθηκε ο απινιδωτής με τον βηματοδότη στην καρδούλα της, η εξωτερική παρέμβαση στο μηχάνημα θα φαινόταν μόνο αν είχε γίνει με παράσιτα.

Στην ερώτηση για το εάν υπήρχε κάποια εξωτερική παρέμβαση, θα φαινόταν, ο καρδιολόγος της 9χρονης Τζωρτζίνας, Γιάννης Παπαγιάννης απάντησε:

«Όχι, δεν μπορεί να φανεί. Αν υπάρχει εξωτερική παρέμβαση θα φαινόταν μόνο αν υπήρχε ηλεκτρονική παρέμβαση με παράσιτα, που δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε τέτοιου είδους πράμα. Αλλά παρεμβάσεις οποιουδήποτε τύπου στον ασθενή, δεν μπορεί το μηχάνημα να τις ανιχνεύσει, δεν είναι, πώς να το πω, επί παντός επιστητού, λειτουργεί καθαρά με ηλεκτρικά δεδομένα».

Μάλιστα σύμφωνα με τον καρδιολόγο της 9χρονης, το μηχάνημα καταγραφής δεν εμφάνισε κάποια ένδειξη σφάλματος.

«Το μηχάνημα επειδή μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει ο βηματοδότης πολλές φορές το 24ώρο, δεν μας δείχνει συνεχώς πότε άρχισε – πότε σταμάτησε. Ο βηματοδότης μας δίνει πληροφορίες, αν είχε κάποιο χαλασμένο καλώδιο, κάτι τέτοιο. Ο απινιδωτής, που είναι μέρος του μηχανήματος μας, μας λέει αν είχε ταχυκαρδίες και αν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί για να τις σταματήσει, το οποίο δεν είδαμε. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε», υποστήριξε ο καρδιολόγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, αναμένεται να βγουν σε λίγες μέρες, ενώ οι ιστολογικές εξετάσεις θα καθυστερήσουν λίγο περισσότερο.