Ελλάδα

Χιόνια στα ορεινά της Λάρισας – Πλημμύρες στην Καρδίτσα

Το έστρωσε στα βουνά της Ελασσόνας, βούλιαξαν στα νερά καλλιέργειες σε Παλαμά και Σοφάδες

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Θεσσαλία, με χιόνια να έχουν σκεπάσει τα ορεινά της Λάρισας και πλημμύρες στα πεδινά της Καρδίτσας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο περιφερειακός σταθμός της ΕΡΤ στη Λάρισα, στα λευκά έχουν ντυθεί οι ορεινές περιοχές. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά χωριά του Δήμου Ελασσόνας, ενώ και στη Σπηλιά Κισσάβου το σκηνικό είναι χειμωνιάτικο, καθώς χιονίζει και κατά διαστήματα εκδηλώνεται και χιονοθύελλα. Η θερμοκρασία στην περιοχή έχει πέσει στο μηδέν. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σπηλιάς, Νίκος Σελήνης, κατέγραψε και ανήρτησε τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα στην Καρδίτσα, όπως μεταδίδει ο περιφερειακός σταθμός της ΕΡΤ στο Βόλο, οι βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες, κυρίως με σιτηρά, τριφύλλια και καλαμπόκι σε περιοχές των δήμων Παλαμά και Σοφάδων. Στο μεταξύ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι παρά τις υποσχέσεις για 100% δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή από τον "Ιανό" ακόμη, τα χρήματα που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ επισημαίνει ότι αγρότες που έκαναν ενστάσεις τουλάχιστον έναν μήνα πριν, ακόμη αναμένουν.

Σήμερα στις 18:30 φορείς, συλλογικότητες, αλλά και αγρότες, θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας διεκδικώντας καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Άλλα αιτήματα είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.