Ελλάδα

Lockdown: Το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει στα SMS, τις μετακινήσεις και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Μέχρι 16 Μαρτίου τα νέα αυστηρότερα μέτρα

Από σήμερα το πρωί στις 06:00 και μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ισχύουν τα νέα αυστηρότερα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ αλλαγές θα υπάρξουν στους κωδικούς μετακίνησης «2», «3» και «6».

Στο SMS με κωδικό «2» που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS με κωδικό «3», όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας.

Για τον κωδικό «6», που αφορά στη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δε θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό «6» και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Για τον κωδικό «4» τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τον περιορισμό και την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται για:

Τα δικαιολογητικά για τη μετακίνηση 

Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Οι βεβαιώσεις των εργαζομένων 

Η βεβαίωση μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους: