Ελλάδα

Αττική Οδός: Νόμιμο δικαίωμά μας ο μονομερής καθορισμός της τιμής των διοδίων

Η ανακοίνωση της εταιρείας για τις προαναγγελθείσες αυξήσεις

Τη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε το 1996 (κυρώθηκε από τη Βουλή στις 16/12/1996) με την Πολιτεία επικαλείται η Αττική Οδός εμμένοντας στις αυξήσεις των διοδίων που έχει ανακοινώσει με ισχύ από την 1η Ιουλίου και την 1η Ιανουαρίου.

Η Εταιρεία υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι: «Αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της εταιρείας, εκπορευόμενο από το Άρθρο 50.1.2. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Αττική Οδός Α.Ε.», η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 16/12/1996, ο ελεύθερος και μονομερής καθορισμός του ύψους των διοδίων τελών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ανώτατη Τιμή Διοδίων Τελών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα Άνω Συμβατικά Όρια Διοδίων Τελών (Α.Σ.Ο.Δ.Τ.). Σήμερα, το Α.Σ.Ο.Δ.Τ. ανέρχεται σε €3,77 (με ΦΠΑ), άρα τόσο η νέα ονομαστική τιμή διοδίου που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019 (€3,00), όσο και αυτή που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020 (€3,30), είναι σημαντικά χαμηλότερες του επιτρεπτού ορίου.

Η Αττική Οδός υποστηρίζει επίσης ότι «οι χρήστες που χρησιμοποιούν το δρόμο καθημερινά για να πάνε και να έλθουν από τη δουλειά τους και πραγματοποιούν 44-47 διελεύσεις το μήνα, απολαμβάνουν και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν εκπτώσεις 27-32%, εκπτώσεις που κανένα άλλο έργο παραχώρησης στην Ελλάδα δεν προσφέρει και οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη».