Ελλάδα

Νέες τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο

Σε 64 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου προέβησαν συνολικά 13 τουρκικά αεροσκάφη που εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, εκ των οποίων τα δύο έφεραν όπλα.

Επρόκειτο για σχηματισμούς συνολικά οκτώ μαχητικών F-16 και F-4, καθώς και για δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και τρία ελικόπτερα.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, καταγράφηκαν 10 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 64 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους, εκ των οποίων οι 34 από σχηματισμό μαχητικών αεροσκαφών, 20 από το ένα αεροσκάφος CN-235 και 10 από τα ελικόπτερα.

Τρεις από αυτές τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε σχηματισμός 4 αεροσκαφών (2 F-16 & 2 F-4) ως ακολούθως:

- Το ζεύγος των F-4 στις 14:56 πάνω από τη νησίδα Ανθρωποφάγοι στα 20.000 πόδια.

- Το ζεύγος των F-16 στις 15:00 πάνω από τους Φούρνους και τους Ανθρωποφάγους στα 8.700 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε δύο περιπτώσεις η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε εμπλοκή.