Βρήκαν το ένζυμο-κλειδί για την δημιουργία των ρυτίδων

Το «κλειδί» για τις ρυτίδες ανακάλυψαν οι επιστήμονες, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες κρέμες και θεραπείες κατά της γήρανσης του δέρματος. Σε ένα πείραμα μαυρίσματος 20 εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν το ένζυμο Granzyme-Β είχαν γεράσει πολύ λιγότερο από ό, τι εκείναν που το είχαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν επίσης αισθητά πιο λείο δέρμα και τα επίπεδα του κολλαγόνου τους ήταν πιο ανέπαφα.

Η απίστευτη αυτή ανακάλυψη έγινε κατά..λάθος , καθώς οι ερευνητές έψαχναν το ρόλο του ενζύμου Granzyme-Β στην αθηροσκλήρωση και τις καρδιακές προσβολές. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους , έτυχε να παρατηρήσουν τη διαφορά στην ποιότητα του δέρματος στις διαφορετικές ομάδες ποντικών.

«Αυτή είναι μία από εκείνες τις μεγάλες που ζούμε στην επιστήμη», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ Γκράνβιλ του Πανεπιστημίου British Columbia. «Ενδιαφερόμασταν για τις επιπτώσεις του ενζύμου στη γήρανση των αιμοφόρων αγγείων, δεν είχαμε ιδέα (η απουσία αυτού του ενζύμου) θα έχει καμία επίδραση στο δέρμα», προσέθεσε.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια μικρογραφία σαλονιού μαυρίσματος, όπου τοποθετήθηκαν τα πειραματόζωα κάτω από λάμπες UV. Τα ζώα εκτίθονταν στο φως τρεις φορές την εβδομάδα για τρία έως τέσσερα λεπτά σε κάθε συνεδρία.

«Περίπου το 80 με 90% του ορατού της γήρανσης του δέρματος προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία. Βρήκαμε ότι τα ποντίκια που δεν είχαν το ένζυμο αυτό διατήρησνα τα επίπεδα του κολλαγόνου στο δέρμα , πράγμα που εμπόδισε τις ρυτίδες σε αυτά τα ποντίκια», εξήγησαν οι ερευνητές.

Και ενώ το πείραμα πέτυχε σε ποντίκια που είχαν εκτραφεί για να μην έχουν το ένζυμο Granzyme Β, στους ανθρώπους τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, καθώς το ένζυμο αυτό είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και η απομάκρυνσή του μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.