Η σχολική τσάντα επιβαρύνει την υγεία των μαθητών

Το βάρος της σχολικής τσάντας έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές ΚΚΕ κύριοι Παφίλης, Γκιόκας, Κωνσταντινίδης, Λαμπρούλης.  Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους προς το Υπουργείο Παιδείας  υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία στους γονείς για την επιβάρυνση της υγείας των παιδιών από τη συνεχόμενη αύξηση του βάρους της σχολικής τσάντας και του φορτίου που σηκώνουν καθημερινά οι μαθητές από και προς το σχολείο.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο για τους μαθητές των δημοτικών όπου η σωματική ικανότητα των παιδιών δεν είναι τέτοια ώστε να αντέξει τέτοια βάρη ενώ σε αυτή την ηλικία μπαίνουν οι βάσεις για την αρμονική μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλέστηκαν πορίσματα και τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων σύμφωνα με τα οποία το συνιστώμενο βάρος της σχολικής τσάντας πρέπει να είναι ανάλογο του 10% του σωματικού βάρους ενός μαθητή ή μαθήτριας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα , το μεγάλο βάρος της σχολικής τσάντας σε συνδυασμό με τη λανθασμένη τοποθέτησή της στον ώμο του μαθητή, επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στη μέση και παροδικές παραμορφώσεις όπως κύφωση και λειτουργική σκολίωση εκ στάσεως.

Στην απάντησή του προς τους βουλευτές του ΚΚΕ ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου επικαλείται εγκύκλιο του Υπουργείου του 2010 σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι οι Σχολικοί Σύμβουλοι κατά τις επισκέψεις τους στα σχολεία ευθύνης τους, ενημερώνονται και δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς των σχολείων για τις κατ' οίκον εργασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να αποφεύγεται το πλήθος των εργασιών, οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ποιοτική πρόσληψη της γνώσης, στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης.

Ως εκ τούτου αναφέρει ο κ.Κεδίκογλου περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των εντύπων που μεταφέρει καθημερινά ο μαθητής από και προς το σχολείο καθώς ένα μέρος σχολικών βιβλίων και τετραδίων παραμένει στην αίθουσα διδασκαλίας.

Πέραν όμως των παραπάνω  στα πλαίσια  των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας  έχουν ενταχθεί ενημερωτικές καμπάνιες σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη σχολική τσάντα. Παράλληλα η Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου με εγκύκλιό της δίνει οδηγίες σχετικά με όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση της υγείας των μαθητών από το βάρος της σχολικής τσάντας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στις οδηγίες για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου 2013-14 υπάρχει και αναφορά στην κατ΄ οίκον μελέτη που σχετίζεται με το βάρος της τσάντας και δίνονται οδηγίες σχετικά με τα βιβλία που μπορούν να αφήνουν οι μαθητές στο σχολείο:

α. Κατά την κρίση του δασκάλου, ορισμένα βιβλία ή τετράδια εργασιών να παραμένουν στο σχολείο, κάτω από το θρανίο εκάστου μαθητή ή σε ειδικές κλειστές προθήκες, κυρίως στην περίπτωση που η αίθουσα υποδέχεται τμήμα του Ολοήμερου σχολείου ή στην περίπτωση που το σχολείο λειτουργεί πρωί - απόγευμα (διπλοβάρδια).

β. Βιβλία που θα μπορούσαν να παραμείνουν στο σχολείο:

Τα βιβλία Γραμματικής, βιβλίο μαθητή Φυσικών, Εικαστικών, Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Λεξικών, τα Ανθολόγια καθώς και τα τετράδια εργασιών ορισμένων μαθημάτων, όπως: Γεωγραφίας, Ιστορίας κ.τ.λ. καθώς και ορισμένα τετράδια μαθητών, όπως το τετράδιο Ορθογραφίας.