Ο πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές όλης της Ελλάδας, μετά τον πρώτο θάνατο ατόμου, που είχε προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της φετινής περιόδου έχουν καταγραφεί 35 κρούσματα, εκ των οποίων το ένα προκάλεσε και το θάνατο του ασθενή. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για έναν ηλικιωμένο με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας, που νοσηλευόταν με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νοσοκομείο της Αττικής.

Όπως επισημαίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι η τέταρτη διαδοχική περίοδος κατά την οποία καταγράφονται κρούσματα του επικίνδυνου ιού, ενώ αναμένεται να συνεχίσουν να εμφανίζονται τέτοια περιστατικά κατά τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα μέχρι τώρα, αλλά και σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί κατά τα προηγούμενα έτη.

Μέχρι τις 21/08/2013 έχουν καταγραφεί κρούσματα στις περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Ημαθίας και Καβάλας, περιοχές όπου σύμφωνα με το ΚΚΕΛΠΝΟ είναι γνωστή η κυκλοφορία του ιού κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Ευρώπη, κατά την περίοδο 2013, έχουν καταγραφεί επίσης κρούσματα του ιού στην Αυστρία, στο Ισραήλ, στη Ρωσία, στη Σερβία, στα Σκόπια, στην Ιταλία, στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την καταπολέμηση της νόσου είναι η επιδημιολογική επιτήρησή της, η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

Διαβάστε ακόμα στο news.gr: Πώς θα προστατευθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου