Νέoi τρόποι για τη θεραπεία από το AIDS

Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία του HIV θα μπορούσαν να σώσουν ζωές στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά οι ασθενείς να αρχίσουν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο της νόσου. Ένα μόνο χάπι που συνδυάζει τρία φάρμακα θα πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους που είναι θετικοί στον ιό HIV πολύ νωρίτερα, την ώρα που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη ισχυρό. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μια «σημαντική αλλαγή» στην πολιτική και θα έχουν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες που είναι επιλέξιμος για την θεραπεία να αυξάνεται από 16 εκατομμύρια σε 26 εκατομμύρια.

"Θα είναι πολύ δύσκολο να νικήσουμε το AIDS χωρίς εμβόλιο - αλλά αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από τον ιό. Συνιστούμε έγκαιρη θεραπεία και πιο ασφαλή φάρμακα, που πλέον κυκλοφορούν ευρέως στην φαρμακευτική αγορά", επεσήμανε ο επικεφαλής για τον HIV του ΠΟΥ Δρ. Gottfried Hirnschall.

Οι νέες συστάσεις περιλαμβάνουν επίσης την παροχή φαρμάκων σε όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών με τον ιό, όλων των οροθετικών εγκύων , όλες τις θηλάζουσες γυναίκες και καθώς και τα άτομα των οποίων οι σύντροφοι είναι μη μολυσμένα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινάει νωρίς ανεξάρτητα από το πόσο πολύ έχει καταστραφεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Το Παγκόσμιο Ταμείο - που έχει συσταθεί για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας - εξέφρασε ικανοποίηση για τις κατευθυντήριες γραμμές χαρακτηρίζοντάς τες ως "πολύ επίκαιρες». "Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς το Παγκόσμιο Ταμείο και ο ΠΟΥ συνεργάζονται για να υποστηρίξουν τις χώρες όπου ο ιός του HIV είναι απειλή για τη δημόσια υγεία", δήλωσε ο Δρ. Μαρκ Ντάιμπουλ.

Σχετικά Tags
AIDS