Διακοπή καπνίσματος: οφέλη στο σώμα μέρα με τη μέρα

Δυο στους τρεις καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Για τους περισσότερους, η προσπάθεια μπορεί να φαντάζει βουνό, όμως τα οφέλη που υπάρχουν στο σώμα και την εμφάνιση ήδη από την πρώτες ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο, είναι ικανά να ενισχύσουν την απόφαση για μια ζωή μακριά από το κάπνισμα.

Την πρώτη μέρα: Η αρτηριακή πίεση, η συχνότητα των σφυγμών και τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό. Η κυκλοφορία του αίματος στα χέρια και τα πόδια βελτιώνεται με αποτέλεσμα τα άκρα σας να διατηρούνται ζεστά, ενώ οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλουν τη βλέννα και όλα τα άλλα υπολείμματα των ουσιών που περιέχονται στον καπνό.

Την δεύτερη μέρα: Η νικοτίνη δεν ανιχνεύεται πλέον στον οργανισμό. Η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης βελτιώνονται, με αποτέλεσμα οι πρώην καπνιστές να απολαμβάνουν περισσότερο το φαγητό ή τον καφέ που πίνουν.

Την τρίτη μέρα: Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη και τα επίπεδα της ενέργειας αυξάνονται. Το ανέβασμα της σκάλας, το περπάτημα ή η γυμναστική αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται με λιγότερο λαχάνιασμα και περισσότερη άνεση.

Την πρώτη βδομάδα: Μειώνεται η κακοσμία και ξηροστομία του στόματος, τα δόντια αρχίζουν σιγά – σιγά να επανακτούν το λευκό τους χρώμα και ελαττώνεται ο κίνδυνος για παθήσεις των ούλων, όπως η περιοδοντίτιδα. Σταδιακά, αρχίζει να εξαλείφεται το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στα δάκτυλα και τα νύχια.

Τον πρώτο μήνα: Βελτιώνεται η όψη της επιδερμίδας, το δέρμα αποκτά ξανά λάμψη και ελαστικότητα, ενώ επιβραδύνεται σημαντικά ο σχηματικός ρυτίδων. Παράλληλα, τα μαλλιά γίνονται πιο υγιή.

Τις πρώτες 2-12 εβδομάδες: Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται σημαντικά σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα το βάδισμα να γίνεται με μεγάλη άνεση.

Τους πρώτους 3-9 μήνες: Η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται κατά 5-10% και τα προβλήματα της αναπνοής (βήχας, δύσπνοια) βελτιώνονται αισθητά. Επιπλέον, μειώνεται η όψη φλοιού πορτοκαλιού στην επιδερμίδα – η γνωστή σε όλους κυτταρίτιδα- ιδιαίτερα εάν η διακοπή του καπνίσματος συνδυάζεται με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.

Τον πρώτο χρόνο: Μειώνονται στο μισό οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Τα πρώτα 5-10 χρόνια : Μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου σχετίζεται με το κάπνισμα. Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50%.

Τα πρώτα 15 χρόνια: Ο κίνδυνος θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα εξισώνεται με τον αντίστοιχο κίνδυνο που διατρέχει ένας άνθρωπος που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.

Και μην ξεχνάτε ότι εκτός από τα οφέλη στον οργανισμό, η διακοπή του καπνίσματος έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία, καθώς ενισχύει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της ικανοποίησης, αλλά και στο... πορτοφόλι. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι, εάν αποταμιεύσετε τα χρήματα που ξοδεύετε καθημερινά για τσιγάρα, θα μπορείτε να κάνετε ένα μακρινό ταξίδι ή να αγοράσετε μια ακριβή τσάντα;