Τι να προσέχετε στα κλιματιστικά

Με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η χρήση κλιματιστικού στο σπίτι, αλλά και στον επαγγελματικό χώρο είναι επιβεβλημένη.

Ωστόσο, τα κλιματιστικά, όταν δεν συντηρούνται σωστά, όχι μόνο δεν θα σας εξασφαλίσουν την δροσιά που τόσο ελπίζετε και έχετε ανάγκη, αλλά μπορεί να σας προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εάν δεν έχετε συντηρήσει σωστά το κλιματιστικό, τότε διατρέχετε διάφορους κινδύνους για την υγεία σας.

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει ποσοστό μεγαλύτερο από το 28% του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση κλιματιστικών με ακάθαρτα φίλτρα σε συνδυασμό με τον μη επαρκή εξαερισμό, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και να δυσχεράνει την αναπνοή. Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι να τοποθετούνται αποτελεσματικά φίλτρα στα κλιματιστικά, τα οποία θα καθαρίζονται ανά τακτό χρονικό διάστημα.

Νόσος των λεγεωνάριων (legionella)

το μικρόβιο legionella, το οποίο μεταδίδεται μέσω της αναπνοής και της απορρόφησης σταγονιδίων που περιέχουν τον μικροοργανισμό και φωλιάζει στις μονάδες κλιματιστικών. Συνήθη συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, ο βήχας, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονοκέφαλος. Η μόλυνση από τον μικροοργανισμό μπορεί να αποφευχθεί αν γίνεται επαρκής συντήρηση και καθαρισμός των φίλτρων των κλιματιστικών.

Ιοί

Όταν δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά, μπορούν να προκαλέσουν τη μετάδοση των περισσότερων ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και του Η1Ν1. Η λύση βρίσκεται και σε αυτή την περίπτωση, στη σωστή συντήρηση και στην τήρηση των οδηγιών που ορίζει ο κατασκευαστής.

- Γενικά θα πρέπει ν' αλλάζετε τα φίλτρα συχνά, ανάλογα με την χρήση τους. Επίσης, εάν η κατασκευή τους το επιτρέπει, καθαρίζετε τα με ειδικό αντιμικροβιακό υγρό.

- Σημαντικό είναι επίσης να αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοικτο στον χώρο που κλιματίζεται, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

- Πρέπει επίσης να αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και να ξεσκονίζετε έπιπλα που μπορεί να γεμίσουν σκόνη. Το κλιματιστικό ανακυκλώνει την σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα κι έτσι αυξάνονται οι κίνδυνοι εκδήλωσης αλλεργιών.

 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος 

[email protected]