Ποιά είναι η ενδεδειγμένη χρήση φαρμάκων;

Είναι επικίνδυνο να παίρνουμε φάρμακα που μας προτείνουν φίλοι ή συγγενείς.

Μόνο ο γιατρός μπορεί να μας συστήσει να πάρουμε ένα φάρμακο ή ο φαρμακοποιός για τα φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή.

Ο μη ειδικός (π.χ. φίλος ή συγγενής) μπορεί να γνωρίζει τη δράση ενός φαρμάκου από την προσωπική του εμπειρία (γιατί το έχει πάρει ο ίδιος για συγκεκριμένο λόγο), αλλά δεν γνωρίζει τις ειδικές μας ανάγκες, τις τυχόν αλληλεπιδράσεις του φαρμάκου που μας προτείνει με κάποιο άλλο φάρμακο που ήδη λαμβάνουμε, ή ακόμα τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές του.

Κάθε φάρμακο προορίζεται να μας ανακουφίσει ή να θεραπεύσει ορισμένη πάθηση, όμως υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες διαφόρων ειδών: π.χ. αλλεργικές αντιδράσεις, αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης μεταξύ φαρμάκων ή μεταξύ φαρμάκων και τροφίμων. Ως εκ τούτου, σε αυτά τα ζητήματα τις απαντήσεις τις έχει μόνο ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μας, και σε αυτόν πρέπει να απευθυνόμαστε.

Επίσης, δεν πρέπει να αγοράζουμε φάρμακα από το Διαδίκτυο διότι είναι αδύνατον να βεβαιωθούμε για την προέλευση ενός φαρμάκου που προσφέρεται μέσω του Διαδικτύου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα προϊόντα αυτά είναι τα εγκεκριμένα φάρμακα που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ή εάν είναι παραποιημένα και επικίνδυνα. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερα από 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από το Διαδίκτυο και ιστοσελίδες που κρύβουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι παραποιημένα

Παράλληλα, χρειαζόμαστε τη συμβουλή ειδικού για τη χρήση φαρμάκων. Τα φάρμακα που για να τα προμηθευτούμε χρειάζεται οπωσδήποτε συνταγή γιατρού, περιέχουν τα κατάλληλα συστατικά (δραστική ουσία) για την αντιμετώπιση/θεραπεία της κάθε πάθησης. Είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε στον γιατρό για να μας εξετάσει και να μας "γράψει" τη συνταγή για το κατάλληλο φάρμακο για την πάθησή μας, αλλά και να μας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη λήψη του. Επίσης, ο γιατρός θα μας συμβουλεύσει και σε περίπτωση που έχουμε ανεπιθύμητες ενέργειες από ένα φάρμακο.

Για τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), ο φαρμακοποιός μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε το καταλληλότερο για την περίπτωσή μας.

Προσοχή, ακόμα και τα φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή πρέπει να λαμβάνονται με τον σωστό τρόπο (που θα συστήσει ο φαρμακοποιός) γιατί και αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επίσης, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα φάρμακα και λόγω της μικρότερης μάζας του σώματός τους (αυτό επηρεάζει τις δοσολογίες). Επίσης, δεδομένου ότι δεν έχουν «εκτεθεί» σε πολλές ουσίες, πρέπει να είστε προσεκτικοί για εμφάνιση αλλεργιών. Ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα σας καθοδηγήσει για να δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο στα παιδιά.

Οι ηλικιωμένοι συχνά παίρνουν διαφόρων ειδών σκευάσματα για τις διαφορετικές παθήσεις που παρουσιάζονται με την ηλικία. Έτσι μεγαλώνει ο κίνδυνος αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους. Επιπλέον, με την ηλικία αλλάζει ο τρόπος απορρόφησης των φαρμάκων (επομένως αλλάζουν οι ενδεδειγμένες δοσολογίες) ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν σοβαρές παθήσεις που είναι πιο συχνές σε μεγάλη ηλικία (διαβήτης, καρδιαγγειακά, μυοσκελετικά προβλήματα κ.ά.).

 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος 

[email protected]