Έξι μυστικά μέρη να φας στη Θεσσαλονίκη

«Κρυμμένα» εστιατόρια κι ένα εξαιρετικό παντοπωλείο, που αξίζει να ανακαλύψεις

Την Θεσσαλονίκη την αγαπάς γιατί στον κόσμο είναι μιά, αλλά όταν ανακαλύπτεις και τα μυστικά της την βάζεις για πάντα στη καρδιά σου. Ακολουθούν έξι προτάσεις για φαγητό που δεν βρίσκει κανείς εύκολα, μυστικές γευστικές γωνιές που όταν τις επισκεφτείτε θα καταταχθούν στις αγαπημένες σας.

Για την ακρίβεια ανακαλύπτουμε ένα αραβικό εστιατόριο που κατακτά όποιον ξέρει από γνήσια αραβική κουζίνα, μια θησαυρένια τρατορία βγαλμένη από κάποιο στενό της Ρώμης, ένα μυστικό bistro μεζεδοπωλείο, το μοναδικό vegeterian εστιατόριο της Θεσσαλονίκης και ένα άκρως ενημερωμένο beer restaurant με σπάνιες ετικέτες μπύρας συνθέτουν την μυστική γευστική αγαπημένη μας πεντάδα.

Τελευταίο ένα εκπληκτικό παντοπωλείο, που ανήκει αναμφίβολα στα καλύτερα της Ελλάδας.

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

  • Massaya

Η αραβική κουζίνα, όχι μόνο απέκτησε εκπρόσωπο στην Θεσσαλονίκη αλλά συστήνεται στα πιο αυθεντικά της. Τo εστιατόριο Massaya το συναντάμε περίπου 10' οδικώς έξω από το κέντρο, στην Κάτω Τούμπα. Ο χώρος είναι λιτός και μικρός με αυθεντική έθνικ διακόσμηση. Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται η σύζυγος του ιδιοκτήτη Γιάννη Μπιτούλη, Mariam Khoury, η οποία λόγω καταγωγής γνωρίζει καλά τα μυστικά της αραβικής κουζίνας. Γνήσια αραβικά πιάτα όπως το διάσημο χούμους και το γνωστό σε όλους φαλάφελ, το ταμπουλέ, το kebbe ("κεφτεδάκια" από μοσχαρίσιο κιμά και πλιγούρι γεμιστά με μείγμα κιμά με κουκουνάρι), το οποίο θα εκτιμήσετε περισσότερο όταν μάθετε πως για 60 κεφτεδάκια απασχολούνται 3 μάγειρες για 3 ώρες, το σουάφ (σουβλάκι από ζυγούρι) και το καμπάπ (αρνίσιος κιμάς με μυρωδικά και βότανα) παρελαύνουν στον κατάλογό του. Περιζήτητο επιδόρπιο είναι το κνάφε (κανταΐφι με τυριά και σιρόπι).

Info

Από €10/άτομο

Καθημερινά: 14.00-00.00
Χειμάρρας 22, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310904202

  • Rosticceria Di Salonicco

Μια μικρή αυθεντική τρατορία, εκπροσωπεί επάξια την ιταλική κουζίνα, ίσως το μοναδικό μέρος να απολαύσει κανείς καλό ιταλικό στην πόλη. Στα λιγοστά της τραπεζάκια -πέντε στο σύνολο- και το μπαρ που φιλοξενεί 2-3 άτομα ακόμα συγκεντρώνονται όσοι ξέρουν να ανακαλύπτουν γευστικούς θησαυρούς. Θα τη βρείτε πίσω από τη Ροτόντα και όσοι τυχεροί την επισκεφτείτε θα τη προσθέσετε στη γευστική σας λίστα. Ο Massimo, ιδιοκτήτης και σεφ, ήρθε από τη Ρώμη και κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ζεστή ατμόσφαιρα που θυμίζει Ιταλία, ενώ η χειροποίητη πάστα του κάνει τους πάντες φανατικούς της. Στα συν τα νόστιμα αλλαντικά και το ωραίο χύμα κρασί.

Info

Από €15/άτομο
Καθημερινά:13.00-22.30, Κυριακή: 13.00-18.00, Δευτέρα κλειστά

Αρμενοπούλου 27, πίσω από τη Ροτόντα, τηλ. 2310206830