St Moritz: Ένας χειμερινός παράδεισος

Αποστολή στο St. Moritz: Χρύσα Γκόγκα

Ανοίγοντας το παράθυρο του δωματίου μου στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου Carlton στο St. Moritz, το δροσερό αεράκι της Ελβετίας πλημμύρισε όλες τις αισθήσεις μου. Το μαγευτικό χειμερινό θέρετρο St. Moritz, που διεκδικεί επάξια την πατρότητα της ιδέας των χειμερινών διακοπών, απλωνόταν μπροστά στα μάτια μου, με τη θεαματική, παγωμένη το χειμώνα, λίμνη του να στέκεται περήφανη κάτω από τους ορεινούς όγκους, που αγκαλιάζουν την περιοχή. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι ένα από τα πιο συναρπαστικά ταξίδια της ζωής μου, μόλις ξεκινούσε.

Το ταξίδι από την Αθήνα στη Ζυρίχη διήρκεσε τρεις και κάτι ώρες και η SWISS, ο διεθνής αερομεταφορέας της Ελβετίας, έκανε τα πάντα για να έχουμε ένα απολαυστικό, άνετο και άκρως ευχάριστο ταξίδι. Ανταποκρινόμενη στην παράδοση, η εταιρεία είναι αφοσιωμένη στο να παρέχει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Ως μέλος του Ομίλου Lufthansa και της Star Alliance η SWISS παραμένει πιστή στην αποστολή της, να παρέχει ποιοτικές αεροπορικές υπηρεσίες που συνδέουν την Ελβετία με την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, ενώεξυπηρετεί τα υπερατλαντικά ταξίδια με πολύ καλές συνδέσεις.

Ταξιδεύοντας στη Βusiness class τα μοναδικά προνόμια, που παρέχει η εταιρεία, είναι εμφανή από τη στιγμή που φτάσαμε στο αεροδρόμιο. Απολαμβάνοντας ξεχωριστό check – in, priority line στις αποσκευές και πρόσβαση στο Lounge της Lufthansa, όπου μας περίμενε ένα χορταστικό πρωινό με επιλογές από ελληνικά προϊόντα, όπως λαχταριστή μπουγάτσα, φρέσκα αρτοποιήματα, μαρμελάδες, φρεσκοστημένους χυμούς και όλες τις επιλογές καφέ, δεν υπήρχε καλύτερο ξεκίνημα για τη μέρα μας. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, η άνεση σας είναι στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων των φιλόξενου προσωπικού καμπίνας.

Μια επιλογή από εγχώριες και διεθνείς εφημερίδες και περιοδικά μας περίμενε κατά την άφιξη μας, ενώ ένα ακόμα πρωινό ήταν διαθέσιμο για εμάς, που περιελάμβανε αυγά scrambled με λουκάνικο, γιαούρτι με φρούτα, φρεσκοψημένο ψωμάκι με μαρμελάδα, ελβετικά τυριά, καφέ και χυμούς.

Με την άψογη προσωπική εξυπηρέτηση νιώσαμε ότι θα θέλαμε να μας κακομάθουν λίγο ακόμα, πριν την άφιξη μας στη Ζυρίχη. Αυτό και έγινε, με τις βαλίτσες μας να μας περιμένουν ήδη στον ιμάντα κατά την άφιξη μας, δίνοντας μας την ευκαιρία να τις αρπάξουμε και να κατευθυνθούμε στο Arrival Lounge της SWISS για μια ακόμα επιδρομή στον πλούσιο μπουφέ.Εξάλλου, είχαμε ακόμα μεγάλο ταξίδι μπροστά μας, οπότε λίγες έξτρα θερμίδες ήταν ότι έπρεπε!

Στο Arrival Lounge, οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν στον άνετο χώρο με τις αναπαυτικές δερμάτινες πολυθρόνες, να γευτούν τα εδέσματα του μπουφέ και να επισκεφθούν τους χώρους ξεκούρασης, που αποτελούνται από άνετα υπνοδωμάτια και πλήρως εξοπλισμένα με ντους και όλα τα απαραίτητα, μπάνια.

Μια μαγευτική διαδρομή με τρένο

 

Ήμασταν, πλέον, έτοιμοι να απολαύσουμε ένα από τα πιο “δυνατά” κομμάτια του ταξιδιού μας. Η απόσταση από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης μέχρι το St. Moritz είναι 200 χιλιόμετρα και ο πιο εντυπωσιακός και μοναδικός τρόπος για να τη διανύσετε είναι αναμφισβήτητα το τρένο!

Μπορεί η συνολική διαδρομή να αγγίζει τις 3 ώρες, η εμπειρία, όμως, είναι από αυτές που τις θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή. Έχοντας στα χέρια μας το Swiss Pass, είχαμε την δυνατότητα να επιβιβαστούμε χωρίς άγχος και καθυστερήσεις στα τρία συνολικά τρένα, που θα μας μετέφεραν στον ειδυλλιακό μας προορισμό.

Με πρώτη μας στάση στον εντυπωσιακό Κεντρικό Σταθμό της Ζυρίχης, τον μεγαλύτερο της Ελβετίας, μια ανάσα μακρυά από τα διάσημα αξιοθέατα της πόλης, πήραμε το τρένο για την μικρή ελβετική πόλη Chur. Το ψιλόβροχο μας ακολουθούσε από το αεροδρόμιο, αλλά το τοπίο μας έκανε να μην μπορούμε να ξεκολλήσουμε τα μάτια μας από το τζάμι.

Περνώντας δίπλα από απέραντες λίμνες, όμορφες πόλεις με περιποιημένα σπίτια και αυλές, περιμέναμε με αγωνία να δούμε τις πρώτες νιφάδες χιονιού να κάνουν την εμφάνιση τους. Η επιθυμία μας έγινε πραγματικότητα, μετά την πρώτη μας στάση στην Chur, από όπου και πήραμε το επόμενο τρένο, που θα μας οδηγούσε στο St. Moritz.

Χιονισμένες βουνοκορφές στόλιζαν το μοναδικό φυσικό σκηνικό και σιγά – σιγά, καθώς συνεχίζαμε την ανηφορική μας πορεία, πυκνό χιόνι σκέπασε τα πάντα. Οι βαρυφορτωμένες στέγες των σπιτιών, τα χιονάτα δέντρα και οι λάτρεις του cross – country ski δημιουργούσαν εικόνες βγαλμένες από παραμύθι.

Περνώντας από τούνελ, τρεχούμενα ρυάκια, που το χιόνι ανέκοπτε την πορεία τους και μικρά χωριά, φτάσαμε στο αριστοκρατικό θέρετρο.

Το ιστορικό ξενοδοχείο Carton γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του

Με ζεστές, μυρωδάτες πετσετούλες, τυλιγμένες σε ρολό, μας υποδέχθηκε το γελαστό προσωπικό του Carlton Hotel St Moritz, στο πολυτελές ξενοδοχείο τους, δίνοντας μας μια γεύση από την υπέροχη φιλοξενία που μας περίμενε.

Δεσπόζοντας στο ψηλότερο σημείο της πόλης, πάνω από την κοιλάδα Engadine, το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1913 και γιόρτασε τα 100 χρόνια λειτουργίας του, μετά από μια θεαματική ανακαίνιση το 2007.

Σήμερα, οι 60 πολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την αισθητική ενός αριστοκρατικού θέρετρου, με τον άψογο συνδυασμό παλιών επίπλων με νέα, την χρήση έντονων χρωμάτων και την υπέροχη θέα στις χιονισμένες κορυφές και την παγωμένη λίμνη της πόλης.

Ανακαινισμένες μοναδικά από τον interior designer Carlo Rampazzi, οι σουίτες προσφέρουν το υψηλότερο επίπεδο άνεσης και μια εξαιρετική χρήση του φωτός και του χώρου. Η άψογη εξυπηρέτηση του προσωπικού, το “αόρατο” room service που προλάβαινε την κάθε μας ανάγκη και η αίσθηση της πολυτέλειας και ταυτόχρονα της χαλαρότητας που επικρατούσε σε όλους τους χώρους έκαναν τη διαμονή μας αξέχαστη.

Κάθε πρωί, ένας πλούσιος πρωινός μπουφές μας καλωσόριζε στους χώρους του εστιατορίου Romanoff, όπου απολαμβάνοντας το παραμυθένιο σκηνικό των χιονισμένων βουνών και σπιτιών, είχαμε τη δυνατότητα να γευτούμε μια μοναδική ποικιλία από παραδοσιακά προϊόντα, όπως τα περίφημα ελβετικά τυριά, αλλά και ότι άλλο μπορούσε κανείς να επιθυμήσει, από φρεσκοστημένους χυμούς, αρτοσκευάσματα, γλυκά και αλμυρά εδέσματα, ακόμα και σαμπάνια!

Στα δυο εστιατόρια του Carlton οι γευστικές εκπλήξεις διαδέχονταν η μια την άλλη. Βραβευμένα με 15 και 17 GaultMillau βαθμούς, το Romanoff και το Da Vittorio, αντίστοιχα είναι ανοιχτά και για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, προσφέροντας μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία.

Μάλιστα, μια ακόμα έκπληξη μας περίμενε στο εστιατόριο Romanoff, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι ανάμεσα στους σεφ, συμπεριλαμβάνεται και ο ελληνικής καταγωγής, Σταμάτης Μισομικές, τον οποίο και γνωρίσαμε από κοντά! Με σπουδές σε σχολή μαγειρικής στην Αθήνα και εμπειρία σε βραβευμένο με αστέρια Michelin εστιατόριο στην Αμερική, μας δήλωσε ενθουσιασμένος για τη νέα του εμπειρία.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του ξενοδοχείου είναι οι εγκαταστάσεις spa, που εκτείνονται σε τρεις ορόφους, καλύπτοντας συνολική επιφάνεια 1.200 τ.μ.

Οι πελάτες του Carlton έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν θεραπείες σώματος και προσώπου, να χαλαρώσουν στη σάουνα και το χαμάμ και να κολυμπήσουν στις 3 πισίνες, εκ' των οποίων η εξωτερική θερμαινόμενη, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, με το χιόνι να σε περιβάλλει και τη θέα του St. Moritz να σε ταξιδεύει.

Περιήγηση στο θέρετρο που “γεννήθηκε” ο χειμερινός τουρισμός

Πριν 150 χρόνια, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1864, ο πρωτοπόρος ξενοδόχος, Johannes Badrutt, αποφάσισε να αναδείξει το St. Moritz ως χειμερινό προορισμό, καθώς μέχρι τότε ήταν δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός, χάρη στις θεραπευτικές πηγές του, που ανακαλύφθηκαν περίπου 3.500 χρόνια πριν.

Ο Badrutt έβαλε, λοιπόν, στοίχημα με τέσσερις Βρετανούς, καλοκαιρινούς πελάτες του να επιστρέψουν στην περιοχή το χειμώνα και αν δεν έμεναν ικανοποιημένοι, θα κάλυπτε όλα τους τα έξοδα για την επιστροφή τους στο Λονδίνο, αλλιώς θα μπορούσαν να μείνουν εκεί δωρεάν για όσο επιθυμούσαν.

Έτσι και έγινε και οι Βρετανοί, μαγεμένοι από την παραμυθένια ομορφιά της πόλης, που είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Moritzersee, στην περιοχή Engadin και σε υψόμετρο περίπου 1.800 μ., αλλά και από το περίφημο champagne κλίμα της, με τον ήλιο να τη λούζει περίπου 322 μέρες το χρόνο έγιναν οι πρώτοι λάτρεις της.

Έκτοτε το St. Moritz έγινε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα χειμερινά θέρετρα των Άλπεων, προσελκύοντας από εκπροσώπους του διεθνούς jet set, μέχρι παλιούς και νέους αριστοκράτες, οι οποίοι βρήκαν εδώ όλη την πολυτέλεια και τη χλιδή που μπορούσαν να φανταστούν. Εδώ γεννήθηκαν και οι σύγχρονοι χειμερινοί, αθλητικοί αγώνες και φιλοξενήθηκαν δυο χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, το 1928 και το 1948.

Περπατήσαμε στην χλιδάτη Via Serlas, θαυμάζοντας τις στολισμένες βιτρίνες στις μπουτίκ μερικών από τους πιο διάσημους οίκους μόδας. Από Chanel σε Gucci και Louis Vuitton, αλλά και σε μοντέρνα καταστήματα με πολύτιμα κοσμήματα και πιο παραδοσιακά delicatessen με θαυμάσιες επιλογές γαστρονομίας.

Κάναμε την απαραίτητη στάση στην chocolaterie “Hauser” για μια γεύση από γνήσια παραδοσιακά γλυκά, όπως η nut tart (μια τάρτα από μπισκότο με γέμιση ξηρών καρπών) και φυσικά τις περίφημες ελβετικές σοκολάτες, αλλά και στο ζαχαροπλαστείο “Hanselmann” , με τις εντυπωσιακές βιτρίνες από σοκολατένιες δημιουργίες.

Μην χάσετε:

  • Μια ρομαντική βόλτα με μια από τις πανέμορφες άμαξες, που τις σέρνουν αλογάκια. Τυλιχτείτε στη ζεστή σας κουβέρτα και απολαύστε μια αμαξάδα στην παγωμένη λίμνη, το χιονισμένο δάσος Staz και στην πόλη!
  • Περπατήστε ως το παρατηρητήριο της πόλης, κατεβαίνοντας τα σκαλιά του μεγάλου κεντρικού σταθμού στάθμευσης. Πέρα από τις παλιές τουριστικές αφίσες του St.Moritz, που απορρίφθηκαν από τον Οργανισμό Τουρισμού και κοσμούν τους τοίχους, μια μικρή έκπληξη σας περιμένει κοιτώντας μέσα από τα κιάλια την παγωμένη λίμνη.
  • Επισκεφθείτε τα Μουσεία Segantini και Engadiner. Το πρώτο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο με τρούλο και είναι αφιερωμένο στον ζωγράφο Segantini, που έζησε στο Upper Engadine και δημιούργησε μια μοναδική τεχνική στην απεικόνιση αλπικών τοπίων και το δεύτερο έχει στόχο τη διατήρηση και την προώθηση του πολιτισμού και της κουλτούρας της ζωής στις Άλπεις.
  • Το St. Moritz Gourmet Festival διοργανώνεται και φέτος, από τις 27 έως τις 31 Ιανουαρίου, μετατρέποντας το Engadine σε έναν παράδεισο της διεθνής γκουρμέ σκηνής με τη συμμετοχή βραβευμένων με αστέρια Michelin σεφ, αλλά και executive σεφ από όλο τον κόσμο, που ενθουσιάζουν με τις μαγειρικές τους ικανότητες.
  • Από το St. Moritz ξεκινά το θρυλικό τρένο Glacier Express, όπου σε ένα ταξίδι 7 ½ ωρών περνά από 291 γέφυρες, 91 τούνελ και συνδέει το St. Moritz με ένα επίσης φημισμένο χιονοδρομικό της Ελβετίας, το Zermatt.
  • Οι λάτρεις του σκι θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν ένα από τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, τα Corvatsch, Corviglia, Celerina και Samedan.
  • Κάντε μια βόλτα στο κοντινό χωριουδάκι Sils, που είναι χτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία και θεωρείται πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, αφού αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνης, όπως ο Νίτσε.

Τρεις μέρες δεν ήταν αρκετές για να "χορτάσουμε” τη μαγεία του St. Moritz. Ο μοναδικός αυτός προορισμός, με τις απεριόριστες επιλογές για λάτρεις του σκι και όχι μόνο μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, από πολιτιστικές προτάσεις, πολυτελείς επιλογές διαμονής, έως μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων στη φύση.

Το St Moritz μπορεί να συνδυάσει τον απόλυτο ρομαντισμό με την πολυτέλεια και την άνεση...με δυο λόγια...χειμερινός παράδεισος!