Η αναγέννηση του Κολοσσαίου 2000 χρόνια μετά

Δύο χιλιετίες μετά τις περίφημες μονομαχίες, με τους επιδέξιους στρατιώτες να πολεμούν μέχρι θανάτου στην αιματοβαμμένη άμμο του Κολοσσαίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας έδωσε το πράσινο φως για την φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ιστορική αρένα του πιο δημοφιλούς αξιοθέατου της Ρώμης.

Ο Dario Franceschini έχει ρίξει το βάρος του στην πρόταση για την ανοικοδόμηση του ξύλινου δαπέδου, που κάλυπτε κάποτε το χώρο της αρένας των μονομαχιών με τα άγρια ζώα.

Σήμερα, μόνο ένα μικρό μέρος της αρένας καλύπτεται από ξύλινες σανίδες, με το υπόλοιπο να είναι εκτεθειμένο, ώστε οι επισκέπτες να είναι σε θέση να κοιτάξουν μέσα στο λαβύρινθο των στενών σηράγγων, που κάποτε φιλοξενούσαν τα εγκλωβισμένα ζώα και τους μονομάχους, πριν βγουν στην αρένα.

Δεν υπάρχουν σχέδια για την αναβίωση των εικονικών μονομαχιών, αφού ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο χώρος θα φιλοξενεί μόνο συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ τόνισε ότι τα αρχαία μνημεία της Ρώμης δεν πρέπει να μετατραπούν σε μια πολιτιστική “Disneyland”.

Ήδη στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνται κάποιες συναυλίες, αλλά η αποκατάσταση των ξύλινων δαπέδων θα επιτρέψει τη συχνότερη χρήση του, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους τουρίστες, σε ένα μνημείο – σύμβολο της Ιταλίας, όπως το χαρακτήρισε ο Ιταλός Υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

Η Ιταλία θα μπορούσε να αυξήσει τον τουρισμό της, “προσθέτοντας αξία στην απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά της”, κατέληξε.

Η ιδέα της αποκατάστασης της αρένας τέθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από την αρχαιολόγο, Daniele Manacorda, του πανεπιστημίου Roma Tre.

Ορισμένοι ειδικοί της πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν επικρίνει την ιδέα, λέγοντας ότι θα ζημιωθεί το μνημείο και θα αλλοιωθεί η δομή του.