Πέθανε το… ρομποτικό μουλάρι της Google

Το 2010 η Google - σε συνεργασία ,ε την ερευνητική υπηρεσία του Πενταγώνου, γνωστή ως DARPA, και την εταιρεία Boston Dynamics που εξαγοράστηκε από τη Google το 2013 - δημιούργησε ένα ρομποτικό... μουλάρι, με σκοπό να διευκόλυνει τους Αμερικανούς πεζοναύτες να μεταφέρουν εξοπλισμούς και φορτία 200 κιλών σε ανώμαλο και δύσβατο έδαφος. 

Το μηχανικό υποζύγιο LSR μπορούσε να καλπάζει για 24 ώρες συνεχόμενα, ακολουθώντας μόνο του τις ομάδες περιπολίας σε αποστολές των 30 χιλιομέτρων.

Όμως,  το καλοκαίρι του 2014, όταν συμμετείχε στον «Δακτύλιο του Ειρηνικού», μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του αμερικανικού στρατού, το LSR αποδείχθηκε ότι ήταν ακατάλληλο για τις αποστολές στο πεδίο των μαχών γιατί ήταν υπερβολικά... θορυβώδες. 

Πηγή του θορύβου ήταν ο βενζινοκινητήρας του ρομποτικού μουλαριού, αρκετά ισχυρός για να κινεί το ογκώδες και βαρύ μηχάνημα. " Ήταν ένα θορυβώδες ρομπότ που θα πρόδιδε τη θέση των πεζοναυτών" δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος  του Εργαστηρίου Πολέμου της DARPA, Κάιλ Όλσον. 

Έτσι, σε ηλικία μόλις πέντε ετών, το πιστό υποζύγιο εκτελέστηκε από τα αφεντικά του, τον αμερικανικό στρατό. Αυτό πάντως, δεν σημαίνει ότι το Πεντάγωνο εγκαταλείπει τα ρομπότ γενικά. Εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Πολέμου δήλωσε στο NBC ότι το Σώμα Πεζοναυτών,αναγνωρίζει την «αναγκαιότητα των αυτόνομων, μη επανδρωμένων και ρομποτικών δυνατοτήτων».

Γιαυτό, η Boston Dynamics δοκιμάζει για λογαριασμό του Πενταγώνου κι άλλα μηχανικά ζώα, όπως ο ρομποτικός σκύλος BigDog και ο ρομποτικός δρομέας Cheetah.