Διαβάζεις βιβλίο; Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς!

Αξιοποιείς το χρόνο που περνάς στα μέσα μεταφοράς διαβάζοντας ένα βιβλίο; Εκτός από τα οφέλη της μόρφωσης, όφελος θα έχει και το πορτοφόλι σου: αν διαβάζεις ένα βιβλίο στη διάρκεια της διαδρομής, θα είναι δωρεάν τα μέσα μεταφοράς.

Πρόκειται για μια άκρως πρωτότυπη ιδέα που εισηγήθηκε ο ακτιβιστής Βίκτορ Μίρον και οι αρχές της πόλης Κλουζ- Νάποκα δεν δίστασαν να εφαρμόσουν.

Έτσι, από τις 4 έως και τις 7 του περασμένου Ιουνίου, οι επιβάτες στα δημόσια μέσα μεταφοράς της ρουμανικής πόλης ταξίδευαν δωρεάν αν διάβαζαν ένα βιβλίο κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ο Μίρον πρότεινε την ιδέα του στον Έμιλ Μποκ, τον δήμαρχο της πόλης, αυτός την πόσταρε στον τοίχο του στο Facebook. Η αντίδραση ήταν απίστευτα θετική και, ένα χρόνο αργότερα, πήρε σάρκα και οστά. Για τέσσερις ολόκληρες ημέρες, οι κάτοικοι της Κλουζ- Νάποκα δεν ταξίδευαν «by bus», αλλά «by the book».

Το μυαλό του Βίκτορα είναι αστείρευτο. Πριν καιρό, μαζί με την παρέα του ξεκίνησε την καμπάνια «Bookface», στην οποία όποιος στη φωτογραφία προφίλ του στο Facebook περιλάμβανε ένα βιβλίο είχε έκπτωση σε διάφορες αγορές και σε διάφορες υπηρεσίες.

Μια άλλη πρωτοβουλία του ευφυή Ρουμάνου και υπέρμαχου της φιλαναγνωσίας ήταν ότι στις 23 Απριλίου, «Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου», όποιος κρατούσε ένα βιβλίο μπορούσε να επισκεφθεί δωρεάν τον Βοτανικό Κήπο της πόλης.«Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να προωθείς τη φιλαναγνωσία ανταμείβοντας αυτούς που διαβάζουν, αντί να επικρίνεις αυτούς που δεν διαβάζουν» επιμένει ο Μίρον.