Σε… Θεσσαλονικιό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014 !

Ο συγγραφέας Πάτρικ Μοντιανό (απόγονος της γνωστής εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης Μοδιάνο) είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1945 στο Boulogne-Billancourt και από την ηλικία των 20 ετών ασχολείται επαγγελματικά με το γράψιμο.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς και το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000. 

"Μου φαίνεται κάπως εξωπραγματικό" είπε ο συγγραφέας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των εκδόσεων Γκαλιμάρ στο Παρίσι, αναφερόμενος στους άλλους Γάλλους λογοτέχνες που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν. "Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία (τη βράβευση) του Αλμπέρ Καμύ —ήμουν γύρω στα 12— και των άλλων. Μου φαίνεται κάπως εξωπραγματικό να συγκρίνομαι με τους ανθρώπους που θαύμαζα", πρόσθεσε.

Ο Μοντιανό είπε ότι έχει την αίσθηση ότι γράφει το ίδιο βιβλίο εδώ και 45 χρόνια και ότι "θα ήθελε να μάθει πώς εξήγησε την επιλογή της" η Σουηδική Ακαδημία, αφιερώνοντας το βραβείο στον εγγονό του, που είναι Σουηδός.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα εξής έργα του:

(2013) Η μικρή Μπιζού, Πόλις

(2008) Στο café της χαμένης νιότης, Πόλις

(2005) Νυχτερινό ατύχημα, Πόλις

(2004) Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά..., Πόλις

(1999) Ντόρα Μπρούντερ, Εκδόσεις Πατάκη

(1996) Κυριακές του Αυγούστου, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1995) Το άρωμα της Υβόννης, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

(1992) Άνθη ερειπίων, Οδυσσέας

(1988) Οδός σκοτεινών μαγαζιών, Κέδρος

(1987) Η χαμένη γειτονιά, Χατζηνικολή