Το “αποτύπωμα” του Χρήστου Παναγιωτόπουλου

Συλλογή 60 αυτοβιογραφικών ποιημάτων του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, παρουσιάστηκε στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το «Αποτύπωμα», ένα «μπαράζ» μικρών αλλά ηχηρών «εκρήξεων ψυχής», ενός ανθρώπου που τα έγραψε μεν τον τελευταίο χρόνο αλλά τα «κουβαλούσε» πάνω από τριάντα έτη, κυκλοφορεί ήδη από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Παύλος Τσίμας, ενώ για το εκδοτικό βήμα μίλησε η Έλενα Ακρίτα. «Ο δημοσιογράφος λέει τι συνέβη, που και γιατί. Ο ποιητής λέει πως συνέβη και ποιά ήταν η αίσθηση του γεγονότος όταν συνέβη. Ο Χρήστος τα έχει όλα αυτά μέσα στο αποτύπωμά του, και θα έλεγα ότι όλη η πορεία του εναρμονίζεται απόλυτα με το στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη που λέει: 'Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις, να μην τις παίρνει ο άνεμος'», είπε μεταξύ άλλων η συγγραφέας – δημοσιογράφος.

Επιπροσθέτως, την ευχάριστη έκπληξή τους εξέφρασαν οι μεγάλοι συνθέτες, οι οποίοι ήδη μελοποιούν ποιήματα της συλλογής, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ποιήματα διάβασαν οι ηθοποιοί Πέμη Ζούνη και ο Γιάννης Μπέζος, ενώ ένα ακόμη ερμήνευσε ο Θάνος Μικρούτσικος, παίζοντας ο ίδιος στο πιάνο. Η εκδήλωση έκλεισε με το ήδη γνωστό από την εκτέλεσή του στο Ηρώδειο τον περασμένο Ιούλιο «Ο Ρομπέν των θαλασσών», σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ερμηνευμένο από την Φωτεινή Δάρρα.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

Από τον πολιτικό χώρο, το παρών έδωσαν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, ενώ μεταξύ άλλων και ο Ανδρέας Ψυχάρης, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Πύρος Δήμας, ο Αντώνης Λιάρος, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης.