Oi Cheek by Jowl στο Μέγαρο Μουσικής με «To χειμωνιάτικο παραμύθι»

Ο διάσημος θίασος δίνει νέα πνοή στους κλασικούς, με κάθε του παραγωγή ν’ αποτελεί θεατρικό γεγονός

Δίνει νέα πνοή στους κλασικούς μέσα από ερμηνείες δυνατές και έντονες, με κάθε της παραγωγή ν’ αποτελεί θεατρικό γεγονός. Ο λόγος για την διάσημη θεατρική ομάδα Cheek by Jowl, η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου, για να παρουσιάσει το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Μέγαρο Μουσικής (στις 20.00).

Οι τρεις παραστάσεις στο Μέγαρο φέρουν την υπογραφή και τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του Ντέκλαν Ντόνελαν, ο οποίος έχει βραβευτεί με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας. 

Η θεατρική παράσταση «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» εντάσσεται στον κύκλο «Θέατρο στο Μέγαρο», ανεβαίνει με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου και συστήνεται σε θεατές άνω των 12 ετών. Η παράσταση γίνεται στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Ο Θίασος

Οι Cheek by Jowl είναι ένας διεθνής περιοδεύων θίασος, που έχει εμφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα μέλη του να ερμηνεύουν μεγάλα κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα. Η ομάδα ιδρύθηκε από τους Ντέκλαν Ντόνελαν και Νικ Όρμεροντ, το 1981, και είναι επίσημος συνεργάτης του Barbican Centre του Λονδίνου.

Το έργο

Ο Σαίξπηρ έγραψε το «Χειμωνιάτικο Παραμύθι», ένα από τα σπουδαιότερά του έργα, κατά την ίδια περίοδο με την «Καταιγίδα», ανατρέποντας όλους τους κανόνες που ακολουθεί η τελευταία. Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνεται μέσα σ’ ένα ταξίδι που διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την Αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην κωμωδία. Το έργο μιλά για έναν παρανοϊκό βασιλιά που οδηγεί την οικογένειά του στην καταστροφή. Ωστόσο, το σκοτάδι που επικρατεί στην αρχή του «Παραμυθιού» θα δώσει τη θέση του στο φως της χαράς, καθώς ο Χρόνος θα παρασύρει τους χαρακτήρες σε ένα αναπάντεχο τέλος.

Ο σκηνοθέτης 

Ως συνεργάτης σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, ο Ντέκλαν Ντόνελαν έχει σκηνοθετήσει τις παραγωγές «Fuenteovejuna», «Sweeney Todd», «The Mandate» και «Angels in America», ενώ έχει υπογράψει τη σκηνοθεσία σε παραστάσεις στο Φεστιβάλ της Αβινιόν («Σιντ»), στο Θέατρο Maly της Αγίας Πετρούπολης («Το χειμωνιάτικο παραμύθι») και στο Γουέστ Εντ («Ερωτευμένος Σαίξπηρ»). Επίσης έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ (όπερα Φάλσταφ του Βέρντι) καθώς και με το Μπαλέτο Μπολσόι («Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Άμλετ»). Το 2009 του απενεμήθη το βραβείο Καρλομάγνου και το 2016 ο Χρυσός Λέων της Βενετίας για το σύνολο του έργου του. Το βιβλίο του «The Actor and the Target» («Ο ηθοποιός και ο στόχος») πρωτοκυκλοφόρησε το 2000 και έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.