“Τέφρα Και Σκιά” του Χάρολντ Πίντερ στο Θέατρο Ροές

Το έργο «Τέφρα Και Σκιά» («Ashes to Ashes») του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, παρουσιάζει από τον Οκτώβριο, στο θέατρο Ροές, το Rēs Ratio Network, ένα δίκτυο καλλιτεχνών, που δημιουργήθηκε το 2014, ώστε να ελκύσει δημιουργούς με κοινή αφετηρία την έρευνα στην παραγωγή έργων παραστασιακής τέχνης και σκηνικής γραφής.

Το έργο, μια κρυπτογραφημένη παραβολή του Βρετανού Νομπελίστα, για την αποδοχή της βίας, την υπακοή στη δύναμη εκείνου που την ασκεί και την ατομική ευθύνη εκείνου που συναινεί, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1996 στο Λονδίνο, ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 2000 στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων από τον Λευτέρη Βογιατζή και την Ρένη Πιττακή, στην πρώτη συνεργασία τους.

Στην παράσταση του Δημήτρη Καραντζά στο μέσον ενός τόπου, ο Χρήστος Λούλης και η Εύη Σαουλίδου, είναι ο Ντέβλιν και η Ρεβέκκα που ως ηθοποιοί-αφηγητές, στο μέσον ενός τόπου, σε μια φαινομενικά ασφαλή, αλλά και αυστηρή συνθήκη, σταδιακά εγκλωβίζονται μέσα σε μνήμες από οδυνηρά γεγονότα. Χωρίς τρόπο διαφυγής οι δύο φωνές είναι υποχρεωμένες να φθάσουν μέχρι το τέλος, σ'ένα παιχνίδι μνήμης και ενοχής.

«Θα τον ακολουθούσαν και στον γκρεμό, θα “πεφταν και στη θάλασσα αν τους το ζητούσε- είπε. Και θα τραγουδούσαν εν χορώ, φτάνει να “χαν εκείνον για να τους διευθύνει. Ήταν και πολύ φιλόμουσοι όλοι τους- είπε». - Χάρολντ Πίντερ (Απόσπασμα από το έργο)