Κάλεσμα για συμμετοχή στην περφόρμανς της Λόλα Αρίας

Ανοιχή πρόσκληση, απευθύνει η Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών, σε άνδρες και γυναίκες πάνω από 15 χρόνων, που θέλουν να αναβιώσουν τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973, συμμετέχοντας στην ιδιότυπη περφόρμανς της Λόλα Αρίας, με τίτλο «Ακρόαση για μια διαδήλωση» που θα παρουσιαστεί στον τρίτο και τελευταίο κύκλο του γεωπολιτικού φεστιβάλ «Transitions 3: Central Europe».

«Κάθε χρόνο, στις 17 Νοεμβρίου οι πολίτες αναβιώνουν στους δρόμους το ιστορικό αυτό γεγονός με μία διαδήλωση και κάθε χρόνο η πορεία του Πολυτεχνείου παίρνει διαφορετικό νόημα. Ύστερα από ένα χρόνο, με μαζικές διαδηλώσεις, το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών, την προκήρυξη νέων εκλογών, το νέο μνημόνιο, την έκρηξη της προσφυγικής κρίσης, θέλουμε να μάθουμε πώς αισθάνονται σήμερα οι Έλληνες σχετικά με τη δύναμή τους. Είμαστε ενώπιον μιας νέας μορφής ολοκληρωτισμού; Είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε; Ποιος είναι ο ρόλος μας στην κοινωνία;» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στέγης.

«Σημερινοί φοιτητές, φοιτητές από το 1973, άνθρωποι που βρέθηκαν τότε στο Πολυτεχνείο για να υποστηρίξουν τα αιτήματα της εξέγερσης, αλλά και άνθρωποι που παρέμειναν στα σπίτια τους, σμίγουν όλοι μαζί για να ανακατασκευάσουν το παρελθόν και να κοιτάξουν προς το μέλλον».

Αναζητώντας τι έχει μείνει ως ανάμνηση σε όσους συμμετείχαν σε ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν το μέλλον μιας χώρας, αλλά και τι καθορίζει την συλλογική μνήμη μιας κοινωνίας η σκηνοθέτης και συγγραφέας Λόλα Αρίας καλεί το κοινό σε μια παράσταση με τη μορφή ακρόασης. Το έργο αυτό έχει μια νομαδική μορφή και αναδημιουργείται κάθε φορά, ειδικά για την κάθε πόλη στην οποία παρουσιάζεται.

Γεννημένη το 1976 στο Μπουένος Αιρες η Λόλα Αρίας, στη δουλειά της συνδυάζει στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου και μυθοπλασίας. Συνεργάζεται συχνά με καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία, με επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες ηθοποιούς, ενώ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει στις παραστάσεις της βρέφη ή ακόμα και ζώα. Στην παράσταση Mi vida después (2009), που είδαμε στη Στέγη το Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Transitions 2 - Latin America, έξι ηθοποιοί επιχειρούν να ανασκευάσουν τα νεανικά χρόνια των γονιών τους στην Αργεντινή της δεκαετίας του 1970 χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, γράμματα, κασέτες και ρούχα.

Στην τωρινή της παράσταση στην Αθήνα, λοιπόν, στις 17 Νοεμβρίου 2015 από τις 6 το απόγευμα ως τις 12 τα μεσάνυχτα οι θεατές είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας και έρχονται αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: «Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, σε ποια ιστορική συγκυρία θα θέλατε να βρεθείτε και ποιον ρόλο θα παίζατε; Θα ήσασταν διαδηλωτής, παρατηρητής, αστυνομικός;»

«Μπορείτε να έρθετε οποιαδήποτε στιγμή, σε αυτό το χρονικό διάστημα, και να φύγετε όποτε θελήσετε. Δεν απαιτούνται ούτε υποκριτική εμπειρία, ούτε και ακριβής γνώση των ιστορικών γεγονότων. Μπορείτε να συμμετέχετε για 15 λεπτά ή απλώς να παρακολουθήσετε» όπως διευκρινίζεται στην πρόσκληση.

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.