Όλες οι εκδηλώσεις: Η Αθήνα… χορεύει σε ρυθμούς καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Διότι η 21η Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 13.51 ώρα Ελλάδος είναι η ώρα του θερινού ηλιοστασίου και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Το αστρικό αυτό γεγονός σημαίνει (με επιστημονικά μέτρα) την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο της Γης μας.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνονται εκδηλώσεις, άλλες δωρεάν και άλλες όχι, οι οποίες καλοσωρίζουν το φετινό καλοκαίρι. 

Φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής κλείνει τα 15 χρόνια και μαζί με άλλα 350 σημεία εκδηλώσεων σε 36 πόλεις. Με αφορμή το γεγονός αυτό διοργανώνεται ένα μεγάλο παραθαλάσσιο μουσικό γεγονός. 

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η «Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής» που συμπληρώνει φέτος τα 15 της χρόνια για να γιορτάσει μέσα σε ένα μουσικό «πανηγύρι» , τη δύναμη του ρυθμού και του ήχου.

Μόνο για την Αττική, από τις αθηναϊκές ταράτσες ως το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και από το Θέατρο Βράχων μέχρι το Θωρηκτό Αβέρωφ, θα παρουσιαστούν 65 διαφορετικές σκηνές σε πεζόδρομους, πλατείες, μουσεία, πάρκα, μπαρ, ακόμη και σε παραλία. Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής καθιερώθηκαν πανελλαδικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον σύνδεσμο:http://issuu.com/emdgr/docs/final_programme_emd_2014

Δείτε επίσης: Η Αθήνα γιορτάζει ακούγοντας μουσική!

Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, σήμερα Σάββατο 21 Ιουνίου, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει σειρά μουσικών εκδηλώσεων σε πολιτιστικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια. Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Αθήνα.

Εθνική Λυρική Σκηνή:

Παράσταση «Don Giovanni» του Μότσαρτ με την Όπερα της Βαλίτσας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ώρα έναρξης 20:00.

Η Γιορτή της Μουσικής στο Αεροδρόμιο της Αθήνας:

Το Μουσικοδρόμιο γιορτάζει την Ημέρα της Μουσικής με το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών metallon με κλασσικές και σύγχρονες μελωδίες του εγχώριου και διεθνούς ρεπερτορίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάσημες μελωδίες από συνθέτες όπως ο Νίνο Ρότα, ο Νικόλα Πιοβάνι, ο Ένιο Μορικόνε, ο Τρέβορ Τζοουνς, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γεράσιμος Λαβράνος και άλλοι (Επίπεδο Αναχωρήσεων - Εμπορικό Κέντρο Αεροδρομίου -Χώρος Ελεύθερης Πρόσβασης, 13.30).

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:

«Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους». Είσοδος Ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 16:30 - 20:45.

16:30 - 17:30 Ξενάγηση στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».Γνωριμία με τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης, ξενάγηση των επισκεπτών από ειδικό προσωπικό με σκοπό να ανακαλύψουν τα σπάνια αντικείμενα της συλλογής.

18:30 -18:50 «Ο βασιλιάς της αλήθειας» από την καλλιτεχνική ομάδα «Human Puppets».Διασκευή του παραμυθιού Ρουμπελστίνσκιν των αδερφών Γκριμ. Για παιδιά έως 8 ετών, στον Πολυχώρο.

19:00 -19:30 Η Camerata Junior ερμηνεύει έργα των J.P.Rameau, J.Sibelius, M.Nelson, K.Kenkins κ.α. στο Αίθριο των Μουσών.

19:30 -19:45 Αργεντίνικο Tango με τους Έλλη Καραδήμου και Gabriel Marino.

19:45 -20:15 Musica, Χορωδία των Φίλων της Μουσικής,υπό την δ/νση της Ρόζης Μαστροσάββα.

20:15-20:45 Ukulele Friends Orchestra υπό την δ/νση του Μιχάλη Σουρβίνου.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- Αίθουσα Βωμού:

12:30: «Κλασική Μουσική από Μουσείο σε Μουσείο» από τα Μουσικά Σύνολα του Σύγχρονου Ωδείου Αθηνών.

Νομισματικό Μουσείο - Κήπος Μουσείου:

18.00-18.30: «Κλαρινέττα σε Δράση: από τον Rossini στον Mancini» από τα Μουσικά Σύνολα Πνευστών του Ωδείου Ραϋμόνδη. Διεύθυνση Συνόλου: Λιουδάκι Αικατερίνη.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Μέγαρο Παλαιάς Βουλής:

«Μουσική από τον Ντόουλαντ και τον Μπαχ έως τις μέρες μας» από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες και προβολή ταινιών βωβού κινηματογράφου μικρού μήκους με καινούργια μουσική («Symphonie Diagonale» (1924) του Viking Eggeling, με μουσική του Ηλία Νικολαΐδη και «Σταχτοπούτα» (1911) του George Nichols, με μουσική του Σάκη Πετρόπουλου).

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΑΤΡΟ

"Η ΧΗΡΑ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕΝΟΣ" ΤΩΝ ΟΥΑΝ ΡΕΝΖΙΕ - ΓΙΟΟΥ ΦΕΝΟΥΕΙ

Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και έχει τις ρίζες της στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν της Κίνας. Συγκαταλέγεται στα παλαιότερα θεατρικά είδη και είναι μία από τις ελάχιστες παραδοσιακές μορφές έκφρασης, που διατηρήθηκαν στην κομμουνιστική Κίνα και συνεχίζουν να γοητεύουν ακόμη και σήμερα το κοινό, παγκοσμίως. Καλεσμένη του Ελληνικού Φεστιβάλ, η Όπερα Λιγιουάν παρουσιάζει το έργο «Η χήρα και ο γραμματιζούμενος» των Ουάν Ρενζιέ και Γιόου Φένουεϊ, σε σκηνοθεσία Τζεν Τζινπίν. Ενα έργο υψηλής αισθητικής που ξαφνιάζει με τη νεωτερικότητα της γραφής και την οικονομία των μέσων του. Στα κινεζικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Κτίριο Δ: Πειραιώς 260, τηλέφωνο: 2109282900. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 25, Φοιτητικό 15, Μειωμένο 20, Ανέργων 5, ΑμεΑ 5 ευρώ. Στις 21-22 Ιουνίου. Ώρα έναρξης: 21.00.

"ΙΚΕΤΙΔΕΣ" ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Στο σκηνοθετικό του βάπτισμα του πυρός στο Ελληνικό Φεστιβάλ, ο Χρήστος Στέργιογλου καταπιάνεται με τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Το λυρικό έργο του δραματικού ποιητή αποτελεί ύμνο στη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια της γυναίκας, και εξιστορεί την ικεσία των Δαναΐδων και του πατέρα τους, προς την πόλη του 'Αργους, προκειμένου να αποφύγουν τον αιμομικτικό γάμο με τους γιους του βασιλιά της Αιγύπτου. Ο ηθοποιός-σκηνοθέτης θα παρουσιάσει το αισχυλικό κείμενο, σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη.«Στο επίκεντρο τοποθετείται ο χορός των Ικέτιδων, ο συλλογικός πρωταγωνιστής του έργου», σημειώνει ο Στέργιογλου, που θα ανεβάσει την αρχαία τραγωδία με 9μελή θίασο γυναικών, αποτελούμενο από μαθήτριές του: Ναζίκ Αϊδινιάν, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Μελίσσα Κωτσάκη, Δήμητρα Μητροπούλου, Ιωάννα Μιχαλά, Κέλλυ Παπαδοπούλου, Ιωάννα Πιατά και Ανδρομάχη Σπανέλλη. Κτίριο Ε: Πειραιώς, 260, Ταύρος, Αθήνα, 210-9282900. Τιμές εισιτηρίων: Γενικό 15, Μειωμένο 10, Φοιτητικό - Ανεργίας - ΑμεΑ 5ευρώ. Στις 22-23 Ιουνίου. Ωρα έναρξης 21:00.

ΜΟΥΣΙΚΗ

"ΠΕΤΡΟΣΟΥΠΑ, ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ" ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΓΥΦΤΑΚΗ

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών την «Πετρόσουπα», ένα μουσικό παραμύθι του συνθέτη Στάθη Γυφτάκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική-Εφηβική Χορωδία και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνον» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν. Γύρω από μια τεράστια χύτρα, ένα ολόκληρο χωριό θα μάθει πώς μια σούπα «από πέτρες» μπορεί να θρέψει σώμα και ψυχή, καθώς ο μυρωδάτος ατμός της θα περνάει μέσα από χαραμάδες κάνοντας τις κλειστές πόρτες να ανοίγουν και υφαίνοντας νέους δεσμούς συνύπαρξης. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου, Καλλιόπη Σφήκα. Κτίριο Η : Πειραιώς 260, τηλέφωνο: 2109282900. Στις 21 Ιουνίου, ώρες: 18:30, 20:00. Εισιτήρια: 10, Φοιτητικό: 5, Κάρτα ανεργίας: 5, ΑμεΑ: 5ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ "ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΜΕΛΩΔΙΕΣ"

Μια μουσική βραδιά με τίτλο "Αστεριών μελωδίες" θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν όλοι όσοι θα παρευρεθούν την Κυριακή, 22 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος "Το Σπίτι Του Ηθοποιού". Οι λάτρεις του παλαιού, ελληνικού τραγουδιού θα ζήσουν μια βραδιά γεμάτη ρομαντισμό και συγκίνηση μέσα από τις μουσικές νότες της μεικτής τετραφωνικής Χορωδίας "Μουσικές Δημιουργίες ΑΜΚΕ", με μαέστρο τη σοπράνο Ζανέτα Καλοσκάμη. Μια νοσταλγική διαδρομή στον χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού, του ελαφρολαϊκού, αλλά και όλων των τραγουδιών που αγαπήσαμε μέσα από το μεγάλο πανί, των μεγάλων μουσικοσυνθετών Χατζιδάκι, Πλέσσα, Σουγιούλ, Χατζηνάσιου κ.ά. Στην κιθάρα ο Τάσος Θεοδωρόπουλος και στο πιάνο η Χριστίνα Εμμανουηλίδου. Το σπίτι του Ηθοποιού: Αλκαμένους 175 και Θήρας, Πλ. Αμερικής, τηλέφωνο: 2105226132. Στις 22 Ιουνίου, ώρα έναρξης 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

NANA SIMOPOULOS QUARTET ΣΤΟ ZP 87

Η Νάνα Σιμοπούλου, ταλαντούχα μουσικοσυνθέτης που κινείται στην διακεκριμένη σκηνή της world jazz τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα, σιτάρ, και μπουζούκι, καταφθάνει στην Ελλάδα από την Νέα Υόρκη (όπου ζει και εργάζεται) για μια μόνο εμφάνιση στο Ζp 87. Η Νάνα και το κουαρτέτο της, θα παρουσιάσουν μια συναυλία με δικές της συνθέσεις. Zp 87: Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια, τηλέφωνο: 6980665404. Στις 22 Ιουνίου, ώρα έναρξης 21:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΟΙ M.O.T.HE (MUSIC OF THE HEART) ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ

Μετά από κύκλο παραστάσεων σε όλη τη χώρα το μουσικό σύνολο M.O.T.He (music of the heart) με τους Βαγγέλη Τσίνα (drums), Ηλία Πανταζή (bass) και Μανόλη Παπαδάκη (piano) θα εμφανιστεί στο Θέατρο Βράχων στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων 2014". Θέατρο Βράχων: Οδός Ταταούλων, Βύρωνας, τηλέφωνο: 210 7626438, 210 7626738. Στις 22 Ιουνίου, ώρα έναρξης 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΕΚΘΕΣΗ "ΦΟΡΜΑ'" ΣΤΟ ΡΟΜΑΝΤΣΟ

Ενα διήμερο για την φωτογραφία με μπαζάρ μεταχειρισμένων φωτογραφικών ειδών, παρουσιάσεις φωτογράφων, εκθέσεις και ανοιχτές συζητήσεις. Σκοπός του ΦΟΡΜÁ είναι να συγκεντρώσει τους φίλους της φωτογραφίας κάτω από μια στέγη για ένα διήμερο ώστε να γνωριστούν, να συζητήσουν, να παρουσιάσουν την δουλειά τους αλλά και να εξετάσουν από κοντά μηχανές, φακούς και άλλα είδη. Στο πλαίσιο του ΦΟΡΜÁ, τέσσερις καλλιτέχνες από την Σερβία και τη Γερμανία, ο Orfeas Skutelis, η Jelena Anđelovska, ο Java Delle και ο Onko θα παρουσιάσουν την έκθεση "Νο.2 - εγκατάσταση στον χώρο". Επιπλέον, Έλληνες φωτογράφοι θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό. Το ΦΟΡΜÁ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 στο Ρομάντσο, από τις 11 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ. BIOS Ρομάντσο : Αναξαγόρα 3-5, Μεταξουργείο, τηλέφωνο: 2167003325. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΗ "T.A.M.A. SUPERFLOW" ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ- ΜΥΛΩΝΑ

Το Μουσείο 'Αλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση "Τ.Α.Μ.Α. Superflow", σε επιμέλεια του Ιστορικού Τέχνης Αλέξιου Παπαζαχαρία. Η έκθεση ανήκει στην πλατφόρμα του πρότζεκτ της Μαρίας Παπαδημητρίου "T.A.M.A." (Temporary Autonomous Museum for All) και θα παρουσιαστούν η εγκατάσταση της Μαρίας Παπαδημητρίου "Τ.Α.Μ.Α. Side effects" και τα έργα των νέων καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο "Inspire 2013: Metamorphosis", που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο του 2013. Η εγκατάσταση της Μαρίας Παπαδημητρίου αποτελεί ένα αυτοσχέδιο οίκημα, μια καλύβα, η οποία λειτουργεί ως ένα εξίσου αυτοσχέδιο μουσείο στο οποίο παρουσιάζονται έργα τέχνης ανώνυμων καλλιτεχνών που έχουν συλλεχθεί από την καλλιτέχνιδα σε παζάρια και υπαίθριες αγορές και αποτελούν τεκμήρια μιας ιδιαίτερης και προσωπικής ανάγνωσης της ελληνικής, βαλκανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Διάρκεια : 21 Ιουνίου - 26 Οκτωβρίου 2014 (4 - 24 Αυγούστου το μουσείο θα παραμείνει κλειστό). Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης : Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, τηλέφωνο: 2103215717. Ημέρες και ώρες- Τετ- Παρ- Σάβ: 11:00 με 19:00, Πέμ: 13:00 με 21:00, Κυρ: 11:00 με 16:00. Εισιτήρια- Κανονικό: 3, Μειωμένο: 2, Κάθε Πέμπτη: 2ευρώ.

ΧΟΡΟΣ

"ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΑΘΗΝΑ"

Η ομάδα κινητικού αυτοσχεδιασμού «- Κι αν πέσω; - Θα ξανασηκωθείς» της Ελληνικής Εταιρείας Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - VSA Hellas παρουσιάζει την παράσταση "Μπουένος Άιρες - Παρίσι - Αθήνα", με τη συμμετοχή φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η συνεργασία αυτή που έχει ξεκινήσει από το 2003, είναι ετήσια και στηρίζει την ομάδα σε όλες τις δράσεις της. Στην παράσταση συμμετέχουν χορευτές με κινητική ή νοητική αναπηρία. Χορογραφία: Ειρήνη Τσιμπραγού. Α.Σ.Κ.Τ. - Θέατρο: Πειραιώς 256, Ταύρος, τηλέφωνο: 2104801315. Στις 21 Ιουνίου, ώρα έναρξης: 21:00. Είσοδος ελεύθερη.