Επτά εξαιρετικά μυστικά spots στο Χαλάνδρι

Χωμένοι σε στοές ή μικρά δρομάκια ακολουθούν οι κρυμμένοι θησαυροί στο Χαλάνδρι που μπαίνουν στη λίστα μας

Αν αναζητάς μέρη που μόνο ένα "εκπαιδευμένο μάτι" μπορεί να εντοπίσει, αν τα secret spots που αξίζουν ιδίως σε ολοζώντανες περιοχές σε γοητεύουν και τα ψάχνεις μανιωδώς, τότε με την πυξίδα σου να δείχνει Χαλάνδρι, ακολούθησέ μας σε επτά μυστικά του που, αν όχι όλα, κάποια θα γίνουν σίγουρα αγαπημένα σου.

Μπαράκια μέσα σε κρυφές στοές που έως πρόσφατα δεν συναντούσαμε τίποτα, άλλα πάλι σε στενά δρομάκια που επί σειρά ετών συνωμοτούν στο να αποκαλύπτονται σε λίγους και γευστικές προτάσεις που πρωταγωνιστούν "πίσω από τις κάμερες".

Τα επόμενα επτά μυστικά ας μείνουν... μεταξύ μας.

  • Φ Bakery

Στην Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα στον αριθμό 101 συναντάμε το Φ Bakery, που τιμά την πολυτέλεια της απλότητας και την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης. Την πρώτη φορά το φλερτάρεις για τον όμορφο τρόπο που είναι στημένο, όμως αν δεν μπεις να το επεξεργαστείς δεν αντιλαμβάνεσαι με τίποτα τη φιλοσοφία και το concept που πρεσβεύει.

Ξεκινάμε από μια σημαντική διευκρίνιση προκειμένου να γίνουν σωστά η πρώτες "συστάσεις": ο όρος bakery εδώ δεν έχει να κάνει με την αυθόρμητη μετάφραση σε "φούρνο" που συνηθίζεται, αντίθετα έχει πραγματικά την έννοια που συμβολίζει στο εξωτερικό.

Πρόκειται λοιπόν για έναν χώρο που όλη μέρα "κάτι ψήνεται" στο εργαστήριό του, ένα καφε-ζαχαροπλαστείο όπου κανείς μπορεί να απολαύσει ήρεμα τον καφέ (ο οποίος εδώ είναι Ipanema), το πρωινό αλλά και πολλές ακόμα γευστικές προτάσεις. To όνομά του προκύπτει από το χρυσό αριθμό "φ" που στα μαθηματικά υποδηλώνει την απόλυτη ισορροπία και αρμονία σε οτιδήποτε στη φύση, και δημιουργήθηκε από την αγάπη της -ιδιοκτήτριας- Φωτεινής Μαγγανά για την ζαχαροπλαστική.

Η ίδια προέρχεται από τον χρηματοοικονομικό χώρο, τον οποίο και εγκατέλειψε για την νέα της αγάπη αλλά και την εμμονή της για ύψιστη ποιότητα.

Στο Φ Bakery, που ως χώρος κερδίζει με τα παλ χρώματα, την ηρεμία και τη γλυκύτητά του, μπορεί κανείς να δοκιμάσει γλυκά πολλών αστέρων, με το carrot cake και τα cookies βρώμης με cranberry και καρύδια να έχουν γίνει bestsellers, energy bars, ποικιλία από σάντουιτς και σφολιάτες, σαλάτες, πίτες, διάφορα είδη ψωμιού, παγωτό και μια μεγάλη ακόμα λίστα με καλούδια που θα σου δίνουν το ερέθισμα να το κάνεις "απαραίτητη στάση" σου.

Τις Κυριακές τα νέα είναι υπέροχα, μιας και το μενού του εμπλουτίζεται με μια ολοκληρωμένη πρόταση brunch με τη δυνατότητα delivery στις κοντινές περιοχές. Τα αυγά σε φωλιά με μανιτάρια και bacon είναι must try, ενώ τα pancakes του είναι από τα καλύτερα της πόλης. Αν είσαι τύπος που αγαπάει το hot dog τότε εδώ θα στο σερβίρουν με μια χειροποίητη και πολύ ιδιαίτερη σος τσίλι.

Επιπλέον, τώρα που ανοίγει ο καιρός τα εξωτερικά του τραπεζάκια είναι ό,τι πρέπει, ενώ αν μετά τη δουλειά θες ένα πιο "μυστικό" μέρος για ένα ποτήρι κρασί συνοδεία ποικιλίας τυριών είσαι στο σωστό μέρος.

Info

Δευτέρα - Σάββατο: 7:30 - 22:00 και Κυριακή 08:30 - 21:00

Αγίας Παρασκευής 101 & Θησέως, τηλ. 2106842184, fb page: Φ Bakery

  • Το Βαζάκι

Το Βαζάκι δεν είναι "κρυμμένο" υπό την έννοια ότι δεν θα το αναζητήσεις σε στενά δρομάκια ή άγνωστες στοές. Ωστόσο, δύσκολα κανείς το εντοπίζει και κυρίως δύσκολα αντιλαμβάνεται τί ακριβώς συμβαίνει στο χώρο του. Δεν είναι καφέ, δεν είναι all day κλασσικό στέκι, δεν είναι bistro, αλλά ένα καθαρόαιμο healthy spot με όλη τη σημασία της έκφρασης.

Οι ιδιοκτήτριες, Σταυρούλα και η Μαριαντίνα, είναι παιδικές φίλες που κατά καιρούς πειραματιζόντουσαν με τον υγιεινό τρόπο ζωής και συγκεκριμένα το κομμάτι της διατροφής, ώσπου αποφάσισαν να μας χαρίσουν έναν μικρόκοσμο ευεξίας και ευζωϊας.

Η συνταγή της επιτυχίας τους έχει μπόλικες δόσεις ενέργειας, αναζωογόνησης και πίστης στην top ποιότητα της πρώτης ύλης.

Τι μπορεί κανείς να δοκιμάσει εδώ; Φυσικούς χυμούς φρούτων, λαχανικών κι όχι μόνο (ο χυμός τους είναι ο μόνος πιστοποιημένος βιολογικός) που κάνουν καλό στον οργανισμό, αφού βοηθούν το πεπτικό σύστημα, δρουν αντιοξειδωτικά και προσφέρουν βιταμίνες και ενέργεια.

Εκτός από τους χυμούς, δοκιμάζουμε smoothies, σάντουιτς, χορτοφαγικές σούπες, σαλάτες και μπουκιές ενέργειας, γάλα αμυγδάλου, kale chips, qhee, σοκολάτα και σπάνιες ποικιλίες καφέ που ετοιμάζεται με τη μέθοδο cold brew.

Πρόσφατα, προστέθηκε στο μενού του και το κυριακάτικο brunch, με τις φλωρεντινούλες (αυγά ποσέ με vegan χειροποίητη μαγιονέζα, ψωμί από προζύμι αργής ωρίμανσης και ρόκα), τις vegan και gluten free τάρτες και τη μόκα από τα γλυκά να έχουν γίνει best seller.

Επίσης, βρήκα έξυπνο το πακέτο "juice cleance" που στην ουσία είναι μια διατροφή μιας-τριών-πέντε ή όσο επιθυμεί ο καθένας ημερών με χυμούς λαχανικών και φρούτων που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

*Το brunch σερβίρεται κάθε Κυριακή 11.00-17.30

Μάθε περισσότερα για το Βαζάκι

  • Najbarajo

Περπατώντας στην οδό Παπανδρέου κι έχοντας την πλατεία στο δεξί σου χέρι, συναντάς μια στοά με την χαρακτηριστική ένδειξη "στοά Πόπη Παντίρη" στο δάπεδο.

Το βλέμμα σου σίγουρα θα ανέβει περίεργα για να επεξεργαστεί τα έντονα χρώματα στους τοίχους που ξεπροβάλλουν στο βάθος.

Και κάπως έτσι, ανακαλύπτεις το Najbarajo που στην εσπεράντο σημαίνει γειτονιά. Πρόκειται για ένα all day long cafe bar του οποίου ο κατάλογος προς το παρόν περιλαμβάνει εξτρά snacks, πίτσα και γλυκά. Εδώ σε τραβάει το στήσιμο ιδίως του εξωτερικού χώρου, που πραγματικά θυμίζει γειτονιά με τα πολύχρωμα "σπιτάκια" να πρωταγωνιστούν.

Μπορείς να το προτιμήσεις για έναν ήρεμο καφέ, αλλά και για κέφι έως αργά συνοδεία ποτού ή cocktails.

Info

Καθημερινά 10.00-02.00, Παρασκευή - Σάββατο: 10.00-αργά

Ανδρέα Παπανδρέου 38, Χαλάνδρι, τηλ. 2106856736, fb page: Najbarajo Cafe-Bar