Βόλτα στα πιο ενδιαφέροντα ρετρό στέκια της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τα 10 σημεία αναφοράς της Αθήνας -από πλατείες και ιστορικούς δρόμους, μέχρι cafes, εστιατόρια, υπαίθριες αγορές και εμπορικά καταστήματα- που το καθένα έχει να μας διηγηθεί τη δική του ιστορία.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη 

Ταξιδεύοντάς μας πίσω στο χρόνο και αποδεικνύοντας ότι το παλιό μπορεί να είναι -και είναι- διαχρονικό, μπροστά στα μάτια μας ζωντανεύουν ρετρό εικόνες, την ώρα που νοσταλγικές ιστορίες παίρνουν σάρκα και οστά. Νοσταλγοί του παρελθόντος ή όχι, αφεθήκαμε σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο και το απολαύσαμε στον υπερθετικό βαθμό του. Σου συστήνουμε να κάνεις κι εσύ το ίδιο.

Βρεττός

Η ιστορία του ξεκινάει από το 1909 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο Βρεττός, στην καρδιά της Πλάκας (επί της Κυδαθηναίων) ήταν το παλιότερο αποστακτήριο της περιοχής, το οποίο με το πέρας των χρόνων εξελίχθηκε σε πολύ καλό wine-bar. Το πλέον φημισμένο ποτοπωλείο αποτελεί «αξιοθέατο» από μόνο του, με τις μυρωδιές του οίνου και του ξύλου να σε παρασέρνουν και το ντεκόρ στο μπαρ με τα εκατοντάδες φωτισμένα μπουκάλια να συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό όπου θα απολαύσεις χαλαρά το κρασί σου ή κάποια από τα φημισμένα λικέρ του. Δες γιατί πρέπει να επισκεφτείς έστω και μία φορά το Βρεττό εδώ.

Zonar’s

Το θρυλικό cafe του κέντρου, μπορεί από τον περασμένο Αύγουστο να παραμένει κλειστό λόγω ανακαίνισης, ωστόσο παραμένει ένα από τα πιο ιστορικά καφέ- ζαχαροπλαστεία της Αθήνας. Η ιστορία του ξεκινά το 1934, όταν ο Κάρολος Ζωναράς, ένας ομογενής από την Αμερική αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ζεστό καφέ- ζαχαροπλαστείο. Ιστορικές προσωπικότητες τόσο της πολιτικής όσο και της καλλιτεχνικής σκηνής της πόλης, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Μάνος Χατζιδάκις, γέμισαν το χώρο με την αύρα τους και το έκαναν στέκι τους. Ανήκει σε εκείνες τις επιχειρήσεις, που ό,τι τύπος κι αν είσαι, πραγματικά αξίζει να έρθεις μια φορά, έστω για να πάρεις μια μικρή γεύση της παλιάς Αθήνας. Πλέον, η χρήση του έχει περάσει στον όμιλο Panas Group Hospitality και αναμένουμε να ενημερωθούμε για το πότε θα ξαναλειτουργήσει.

Info

Bουκουρεστίου 9 & Πανεπιστημίου, Αθήνα
www.citylink.gr/lifestyle/dining/zonars

Βαρβάκειος Αγορά

Αυθεντικές εικόνες, έντονες μυρωδιές, ξεχωριστές γεύσεις και η απλότητα της Αθήνας στο μεγαλείο της. Όλα αυτά θα τα συναντήσεις στη Βαρβάκειο, την κεντρική αγορά της Αθήνας, επί της Αιόλου μεταξύ Ομόνοιας και Πλατείας Μοναστηρακίου. Το κτήριο ανεγέρθηκε μετά από βασιλικό διάταγμα του 1876, και έπειτα από τη δωρεά του Βαρβάκη άρχισε η ανοικοδόμησή του το 1878. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1886, ενώ μεταξύ 1979-1996 υποβλήθηκε και σε ανακαινίσεις. Σήμερα, στη Βαρβάκειο θα βρεις αμέτρητους πάγκους με κάθε είδους καλούδια. Μάθε περισσότερα για τη Βαρβάκειο εδώ.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο στο greekguide.com