Όλα όσα έγιναν στην απονομή των «ελληνικών Oscar»

Μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις έζησαν χθες οι λάτρεις του ελληνικού σινεμά στην 4η τελετή των βραβείων της ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

«Οι Μάστορες βραβεύουν τους μάστορες» ήταν ο τίτλος της φετινής απονομής, με παρουσιαστές της βραδιάς, τη Βάσω Καβαλιεράτου και το Μάκης Παπαδημητρίου που κατάφεραν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού με άνετο, έξυπνο και χαριτωμένο τρόπο. Στην ομιλία της η πρόεδρος της Ακαδημίας Κατερίνα Ευαγγελάκου τόνισε ότι η πολιτεία είναι απούσα από το κάδρο του ελληνικού σινεμά, καθώς με την δικαιολογία της γενικότερης οικονομικής κρίσης το Υπουργείο Πολιτισμού απέχει από την προστασία του κινηματογράφου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πραγματική κρίση είναι η περιφρόνιση του πολιτισμού από το κράτος, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι της τέχνης να καταφεύγουν στο εξωτερικό. Η ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου ήταν αυτή που τελικά έφυγε με τη κορυφαία διάκριση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Κατέκτησε συνολικά τρία βραβεία, αυτά της Καλύτερης Ταινίας, του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τον Έκτορα Λυγίζο και του Α’ Αντρικού Ρόλου για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Γιάννη Παπαδόπουλο.

Είναι επίσης η πρόταση της ακαδημίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ, στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Μεγάλος νικητής της βραδιάς και το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, αφού έφυγε από τη διοργάνωση με έξι βραβεία. Παράλληλα, η «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου κέρδισε τις εντυπώσεις κερδίζοντας τρία βραβεία σε σημαντικές κατηγορίες, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Φωτογραφίας.

Από τις ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς ήταν η βράβευση της Ζωής Λάσκαρη με το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας. Πάντα κομψή, ντυμένη στα λευκά τόνισε ότι η τένχη και ειδικά ο κινηματογράφος, πέρα απ' το ότι είναι μια πολύ δύσκολη κι επώδυνη ιστορία, είναι και μια σκυταλοδρομία. Δεν υπάρχει επόμενος, αν δεν υπάρχει προηγούμενος.

Αναλυτικά τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013

Ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους
Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού (Γιώργος Καρναβάς, Έκτορας Λυγίζος, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Ελίνα Ψύκου)

Ταινία Τεκμηρίωσης Μεγάλου Μήκους
Ημερολόγια Αμνησίας (Στέλλα Θεοδωράκη) Σκηνοθεσία Θάνος Αναστόπουλος («Η Κόρη») Σενάριο Θάνος Αναστόπουλος και Βασίλης Γιάτσης («Η Κόρη»)

Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης
Έκτορας Λυγίζος («Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»)

Ταινία Μικρού Μήκους
«Χαμομήλι» (Νεριτάν Ζιντζιρία)

Α’ Ανδρικός Ρόλος
Γιάννης Παπαδόπουλος («Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»)

Α’ Γυναικείος Ρόλος
Αμαλία Μουτούση («Χαρά»)

Β’ Ανδρικός Ρόλος
Ιερώνυμος Καλετσάνος («J.A.C.E.»)

Β’ Γυναικείος Ρόλος
Κόρα Καρβούνη («J.A.C.E.»)

Φωτογραφία
Ηλίας Αδάμης («Η Κόρη»)

Μοντάζ
Εξ ημισείας στην Στέλλα Φιλιπποπούλου («Αν...») και στους Τάκη Γιαννόπουλο, Λάμπη Χαραλαμπίδη και Πάνο Δαουλτζή («J.A.C.E.»)

Πρωτότυπη Μουσική
Σταύρος Γασπαράτος («Αίμα»)

Σκηνογραφία
Ηλίας Λεδάκης («J.A.C.E.»)

Ενδυματολογία
Δέσποινα Χειμώνα («J.A.C.E.»)

Ήχος
Μαρίνος Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Άρης Λουζιώτης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος («Αν...»)

Μακιγιάζ
Γιάννης Παμούκης («J.A.C.E.»)

Ειδικά Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
Βασίλης Ανδριόπουλος, Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Αλαχούζος, Αργύρης Αλαχούζος και Δημήτρης Γκερπινής («Δεμένη, Κόκκινη Κλωστή»)