Τα βραβεία του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφουέδωσε το βραβείο στη ρώσικη ταινία «The collector» του Αντρέϊ Κρασόφσκι.

Σε μια όμορφη και λιτή βραδιά, με παρόντες πολλούς εκπροσώπους των κινηματογραφικών θεσμών, πλήθος ανθρώπων του σινεμά από κάθε ειδικότητα και κινηματογραφόφιλους, έριξε αυλαία την Κυριακή το βράδυ το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην αίθουσα «Ααβόρα». 

Τα βραβεία του Πανοράματος

- Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε το βραβείο της στην ταινία από την Γεωργία «House of others» του Russudan Glurjidze. 

- Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) έδωσε το δικό της βραβείο στη ρώσικη ταινία «The collector» του Αντρέϊ Κρασόφσκι (κεντρική φωτογραφία και βίντεο).

- Η επιτροπή του «Αθηνοράματος» βράβευσε την ταινία «Mellow Mud» του Renars Vimba από τη Λετονία. 

- Τέλος, η επιτροπή του «Πανοράματος» έδωσε το δικό της βραβείο στην κυπριακή ταινία «Το αγόρι στη γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους. Το βραβείο συνοδεύεται από 3.000 ευρώ για τον σκηνοθέτη, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Η βραδιά έκλεισε με την γαλλοϊταλική ταινία του Μάρκο Μπελόκιο «Sweet Dreams» («Fai bei sogni»), ένα ευαίσθητο, γλυκόπικρο φιλμ, για την σχέση παιδιού-μάνας και την διαχείριση της απώλειας, με την υπογραφή του σημαντικού Ιταλού δημιουργού. Η ταινία προβλήθηκε σε avant premiere.