Ψυχολογικά Θρίλερ: 5 ταινίες που μας μαθαίνουν πώς λειτουργεί το μυαλό

Δύναμη, βία, θάνατος... οι ταινίες μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τα μείζονα θέματα της ζωής

Δύναμη, βία, θάνατος... οι ταινίες μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τα μείζονα θέματα της ζωής.

Δείτε τι μας μαθαίνουν 5 ταινίες:

1. Groundhog Day (H Ημέρα της μαρμότας)

Στην Ημέρα της Mαρμότας, o μετεωρολόγος Φιλ Κόνορς ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Σε ένα σημείο, έχει μια συνομιλία σε ένα μπαρ με δύο μεθυσμένους: "Τι θα έκανες αν είχες κολλήσει σε ένα μέρος και κάθε μέρα ήταν ακριβώς η ίδια και τίποτα δεν θα είχε πια σημασία;", "Και όμως αυτό που συμβαίνει"απαντά ο μεθυσμένος. 

Ο Φρόιντ ενθαρρύνει τους ασθενείς να πουν τις ιστορίες τους και να απελευθερωθούν έτσι ώστε μέσα από την αφήγηση να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους. Αυτό δίνει στους ασθενείς του την ευκαιρία να ξαναζήσουν, να επανεξετάσουν και ενδεχομένως να επεξεργαστούν εκ νέου τις αφηγήσεις τους από την άποψη του τρόπου που συμπεριφέρονται στο παρόν.

2. The Godfather (Ο Νονός)

Ο Νονός δεν είναι μια ψυχολογική ταινία, αλλά έχει αρκετή βία που λέει πολλά για την ανθρώπινη φύση.

"Αν θέλετε την ειρήνη, προετοιμαστείτε για τον πόλεμο", λέει μια παροιμία. Γοητευόμαστε από τη λογική της μπλόφας, την απειλή και τη ψυχολογία της συμμαχίας αλλά και της προδοσίας.

3. Rushmore (Ο Αρχάριος)

Λίγες ταινίες έχουν παρουσιάσει με πραγματικά ευφάνταστο τρόπο το χάσμα των τάξεων, μεταξύ δηλαδή των εχόντων και των μη εχόντων, όπως έγινε στην ταινία του Γουές Άντερσον το 1998, ο Αρχάριος.

 
Στην ταινία, ένας 15χρονος σπασίκλας μαθητής της Ακαδημίας Ράσμορ, συμμετέχει σε δεκάδες δραστηριότητες χωρίς να αριστεύει πουθενά, ζητά τη βοήθεια ενός εκκεντρικού μεγιστάνα για να κατακτήσει μια δασκάλα. Εκείνη, όμως, κάνει δεσμό με τον πλούσιο προστάτη του.
 
4. Altered States (Ανεξέλεγκτες καταστάσεις)

Η ταινία του Κεν Ράσελ αποτελεί ένα από πιο οριακά -στα όρια cult- δοκίμια για τη μεγάλη μάχη μεταξύ ορθολογισμού και μεταφυσικής. Η «επιστήμη», η «θρησκεία», η «ηθική» και η «αγάπη» βρίσκονται στο κέντρο της «διαπραγμάτευσης», καταλήγοντας σε ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα, το οποίο έχει μείνει αξέχαστο για τις εκστατικές σκηνές οραμάτων και ναρκωτικών ταξιδιών.

5. The Seventh Seal (Η Έβδομη Σφραγίδα)

Στην ταινία ένας ιππότης και ο ιπποκόμος του, επιστρέφοντας από τις Σταυροφορίες σε μια Σουηδία αφανισμένη από την πανούκλα, συναντούν το Θάνατο. Ο ιππότης τού προτείνει μια παρτίδα σκάκι ως τελευταία προθεσμία για να βρει απάντηση στα μεταφυσικά του προβλήματα και κυρίως αυτό της ύπαρξης του Θεού.

Τα αποτελέσματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο παραλογισμός τους, η πρωτοφανής ανθρώπινη σκληρότητα, η απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου και η ανησυχία που γεννά η παντοδυναμία της επιστήμης προκαλούν σύγχυση στον άνθρωπο, ιδιαίτερα στον σκεπτόμενο άνθρωπο.

 

Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου