Κεφαλονιά: Οι τραγικές στιγμές του σεισμού του 1953

Εκτεταμένες υλικές ζημιές προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Κεφαλονιά το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά επανέφερε και τραγικές μνήμες. Έχουν περάσει 61 χρόνια από την σεισμική δόνηση των 7,2 Ρίχτερ στις 12 Αυγούστου 1953, που ισοπέδωσε το νησί και χαρακτηρίστηκε ένας από τους καταστροφικότερους που έζησε ποτέ η χώρα.

Η πρώτη "προειδοποιητική" δόνηση είχε γίνει την Κυριακή 9 Αυγούστου του 1953, με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης και μέγεθος 6,4 Ρίχτερ.

Ήρθε ένας ακόμα σεισμός έντασης 6,8 Ρίχτερ, στις 11 Αυγούστου ο οποίος συνοδεύτηκε από δέκα μετασεισμούς την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν 5,3 και 5,1 Ρίχτερ.

Την επόμενη αμέσως ημέρα, την Τετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953 μια δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ αποτέλεσε το προμήνυμα για την καταστροφή που θα επακολουθούσε.

Λίγες ώρες αργότερα οι κάτοικοι του νησιού αλλά και των Επτανήσων γενικότερα θα βίωναν την οργή του Εγκέλαδου που χτύπησε με 7,2 Ρίχτερ.

Το βίντεο που ακολουθεί ξυπνάει μνήμες. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του Γιούρι Αβέρωφ με τον τίτλο "Σεισμός", βασισμένο σε αυτοβιογραφικό κείμενο του Στρατή Χαβιαρά, σε παραγωγή της ANEMON Productions