Από πού αγοράζουμε τα καλύτερα σιροπιαστά της Αθήνας

Έξι προτάσεις που θα σας κάνουν να... κολλήσετε!

Χρυσά, τραγανά φύλλα, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, αρώματα μυρωδάτου, φρέσκου βούτυρου και άφθνο σιρόπι που... κολλάει στο στόμα. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια μπουκίτσα (ή σε ολόκληρο κομμάτι) σιροπιαστού γλυκού;

Έξι διευθύνσεις στην πόλη μας βάζουν σε πειρασμό με τις σιροπιαστές τους δημιουργίες, χωρίς να μας αφήνουν περιθώρια επιλογής.

  • Αφοί Ασημακόπουλοι

Με την τρίτη γενιά ιδιοκτητών να βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης, το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, επί της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί από το 1915 και δικαίως θεωρείται το παλαιότερο της Αθήνας. Αρχικά, λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο στο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα, ενώ με το πέρασμα των χρόνων (πιο συγκεκριμένα από το 1950 και μετά) άρχισε και η "στροφή" του προς τη ζαχαροπλαστική.

Η αρχική του λειτουργία, μάλιστα, το κατέστησε και σε ένα από τα κορυφαία σημεία της πόλης για τις σπιτικές και αγνές κρέμες του. Γι' αυτό και το γαλακτομπούρεκό του συγκαταλέγεται στα τοπ της πόλης. Μάλιστα, για την παρασκευή του (όπως και για όλων των γλυκών του ζαχαροπλαστείου) χρησιμοποιείται βούτυρο που παράγεται στο εργαστήριό του, καθώς και επιλεγμένο γάλα από μικρές φάρμες. Αξίζει να δοκιμάσετε, επίσης, τον παραδοσιακό μπακλαβά και το μυρωδάτο κανταΐφι.

Πληροφορίες
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 210 3610092, http://asimakopouloi.com, fb page: Αφοι Ασημακόπουλοι ζαχαροπλαστείο

  • Μελίτροπον

Με εξειδίκευση στα γλυκά Ανατολής από το 1990, το Μελίτροπον στο Νέο Ηράκλειο διαθέτει μια μεγάλη γκάμα σιροπιαστών γλυκών, τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήριό του.

Σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά διατηρώντας τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τους, δημιουργούνται γεύσεις που ξυπνούν μνήμες από τα παλιά και που μένουν για πάντα χαραγμένες στους γευστικούς κάλυκες. Φωλιές, χανουμάκια, σαραϊλί, γιαννιώτικο, μαντηλάκια, κανταϊφάκια κ.α., σε κιλό ή μερίδες, βάζουν σε πειρασμό.

Πληροφορίες
Λ. Ηρακλείου 523, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2842387, www.melitropon.gr

  • Χατζής

Από το 1908, χρονολογία κατά την οποία ιδρύθηκε το πρώτο ζαχαροπλαστείο Χατζής στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει με επιτυχία την παράδοση για περισσότερα από 100 χρόνια με αγάπη για το προσφερόμενο προϊόν και φροντίδα στην εξυπηρέτηση των πελατών.

Η σταθερή ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, η έμφαση στην πρώτη ύλη και τις συνθήκες υγιεινής αποτελούν τα συστατικά στοιχεία των καφεζαχαροπλαστείων Χατζή.

Με σημείο αναφοράς τα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές πολίτικα γλυκά στο ζαχαροπλαστείο Χατζής στο Σύνταγμα θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα φημισμένα σιροπιαστά του με τα τρυφερά φύλλα κρούστας και το πλούσιο σιρόπι –μπακλαβάς, γιαννώτικο, κανταΐφι, κουρκουμπίνια, τουλούμπα, καρυδόπιτα κ.α.–, αλλά και τις διάσημες πολίτικες κρέμες, όπως ταούκ γιουκσού (κομμάτια από στήθος κοτόπουλου βρασμένα με γάλα και αρωματικά), ριζόγαλο και μαλεμπί μαστίχας.

Πληροφορίες
Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, τηλ. 210 3222647, http://chatzis.gr