Σταθερές αξίες για φαγητό στο Παγκράτι

Δέκα γευστικές στάσεις που αξίζει να κάνετε στην περιοχή

Κέντρο- απόκεντρο, το Παγκράτι συγκαταλέγεται στις διαχρονικές επιλογές των Αθηναίων για έξοδο, τόσο για ποτό όσο και για φαγητό.

Αυτήν τη φορά εστιάσαμε στο κομμάτι του φαγητού και συνειδητοποιήσαμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή έχει αρκετές σταθερές αξίες –κάποιες παλαιότερες και άλλες πιο νέες– που κρατούν γερά τα σκήπτρα στο χώρο της εστίασης.

Παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια με εκλεπτυσμένες γεύσεις, καθιερωμένα ψητοπωλεία και μοντέρνα μπεργκεράδικα μπαίνουν στον γαστρονομικό μας χάρτη δημιουργώντας τις πιο ευχάριστες εντυπώσεις.

Cookoovaya

Η ελληνική κουζίνα, όπως προκύπτει μέσα από τα βιώματα, την έμπνευση και την πρώτη ύλη εκλεκτών παραγωγών. Οι μάγειροι Σπύρος Λιάκος, Βαγγέλης Λιάκος, Περικλής Κοσκινάς, Νίκος Καραθάνος και Μάνος Ζουρνατζής είναι οι οικοδεσπότες εδώ και μαζί με την ομάδα της Cookoovaya φροντίζουν ώστε κάθε επίσκεψη, να σας μένει αξέχαστη.

Δεν είναι απλώς το φαγητό, είναι η φιλοξενία διαμέσου του φαγητού. Νόστιμο φαγητό, φτιαγμένο με τη γνώση, το πάθος και τις εμπειρίες τους. Η Cookoovaya δεν απαιτεί οδηγίες λειτουργίας: τη ζείτε όπως θέλετε. Η φιλοσοφία της Cookoovaya θέλει την παρέα να μοιράζεται τα πιάτα.

Να δοκιμάζει, να γεύεται, να απολαμβάνει. Το μενού αλλάζει όσο αλλάζει η εποχή, όσο εξελίσσεται η κουζίνα. Ο κατάλογος χωρίζεται στις εξής κατηγορίες: σαλάτες, κρύα πιάτα και ωμά, ξυλόφουρνος, κάρβουνα, τηγάνι και κατσαρόλα και γλυκά.

Το house wine προέκυψε από την επιθυμία της dream team να έχουν οι επισκέπτες της Cookoovaya την επιλογή ενός τίμιου κρασιού σε μια φιάλη.

Οι τέσσερις ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροζέ Syrah & Ερυθρός Merlot) δημιουργούνται ειδικά για την Cookoovaya από το οινοποιείο Γκιρλέμη.

Πληροφορίες
Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, τηλ. 210 7235005, www.cookoovaya.gr, fb page: Cookoovaya

Μαύρο Πρόβατο

Παρέες χαρούμενες που απολαμβάνουν ευχάριστα ξεχωριστούς μεζέδες με καλό κρασί, γεμίζουν καθημερινά το Μαύρο Πρόβατο, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας η οποία, ωστόσο, παραμένει απολύτως πιστή στις ελληνικές ιδιαίτερες πρώτες ύλες και τα αγαπημένα πιάτα της παράδοσής μας με μικρές πινελιές.

Από τις προτάσεις του καταλόγου, εκτός από τις σταθερές αξίες όπως το συκώτι, το χουνκιάρ μπεγιεντί, οι δροσερές σαλάτες και τα ψητά της σχάρας, ξεχωρίζουν, επίσης, η υπέροχη σαρικόπιτα με ξινομυζήθρα από τα Χανιά και μέλι, το φίνο λιγκουίνι με θαλασσινά, καθώς και οι τραγανές φωλιές από κανταΐφι με μελιτζάνα, τυρί Μετσοβόνε, καρύδια και μαρμελάδα τομάτας αλλά και η πατατοσαλάτα με καπνιστό τσίρο, φρέσκο κρεμμυδάκι, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, κόκκους μουστάρδας και άνηθο.

Πληροφορίες
Αρριανού 33, τηλ. 210 7223466, www.tomauroprovato.gr, fb page: To μαύρο πρόβατο του Press Cafe

Κατσούρμπος

Μια λαχταριστή γνωριμία με τις κρητικές λιχουδιές σας περιμένει στον Κατσούρμπο. Το δημοφιλές εστιατόριο από το 2005 δελεάζει με πεντανόστιμες προτάσεις από τη Μεγαλόνησο, όλες φτιαγμένες με αγνές πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες της Κρήτης και ολόφρεσκα κρέατα.

Για όλα τα πιάτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου.

Εξαιρετικές επιλογές από το μενού του είναι το αρνί λεμονάτο με σταμναγκάθι, το μπουρέκι από το Χάνδακα με κολοκύθι, πατάτα και μυζήθρα, το ανωγειανό γαμοπίλαφο με αρνί και γίδα και τα χειροποίητα ζυμαρικά μούστου με κρέμα ανθότυρου, μυρωδικά και χοιρινό απάκι.

Βρίσκεται πίσω από την πλατεία Προσκόπων και το ζεστό του περιβάλλον θυμίζει περισσότερο οικογενειακή επίσκεψη σε φιλικό σπίτι, παρά εστιατόριο.

Πληροφορίες
Αμύντα 2, Παγκράτι, τηλ. 210 7222167, www.katsourbos.gr

Colibri

Στον πεζόδρομο της Εμπεδοκλέους, λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Βαρνάβα, το μικροσκοπικό Colibri προσφέρει την τριάδα της απόλαυσης «πίτσα- μπέργκερ- σαλάτα». Χωρίς να υπόσχεται γκουρμέ γεύσεις, επιστρέφει στα βασικά, φτιάχνοντας πεντανόστιμα μπέργκερ, εκπληκτικές πίτσες και ολόφρεσκες σαλάτες.

Οι μερίδες είναι, αν μη τι άλλο, ικανοποιητικές, ενώ οι πιθανοί συνδυασμοί πραγματικά άπειροι.

Το μέγεθος της γευστικής ικανοποίησης αντισταθμίζει τον ασφυκτικά μικρό χώρο, τη σχετική αργοπορία λόγω των ουρών που σχηματίζονται για delivery ή «πακέτο», καθώς και τις κάπως τσιμπημένες τιμές για γρήγορο φαγητό.

Κρατήσεις δεν γίνονται, ενώ τα πραγματικά λίγα τραπέζια που μπορούν να τοποθετηθούν στον εξωτερικό χώρο, αξίζουν ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές έναστρες αθηναϊκές νύχτες.

Πληροφορίες
Εμπεδοκλέους 9-13, τηλ. 210 7011011

Καραβίτης

Ταβέρνα- θρύλος στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι που λειτουργεί από την δεκαετία του '20 και αποτελεί σταθερή αξία τόσο για τους Αθηναίους, όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη.

Με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να κυριαρχούν στο χώρο και να δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα, η έμφαση εδώ δίνεται στο κρέας –η ποιότητά του κατά κοινή ομολογία είναι άριστη– με τα φημισμένα μπιφτέκια του (γεμιστά με τυρί ή όχι) να κάνουν πραγματικά πάταγο.

Αγαπημένες επιλογές του κοινού, επίσης, τα τραγανά παϊδάκια (άρτια κομμένα και ψημένα) και η γευστική στάμνα.

Πληροφορίες
Αρκτίνου & Παυσανίου 4, Παγκράτι, τηλ. 210 7215155, www.karavitistavern.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com