Κάτι -καλό- παίζει στο Παγκράτι

Έχουν περάσει κάτι παραπάνω από τρία χρόνια από τότε που το Παγκράτι άρχισε να ακούγεται έντονα και να καθιερώνεται στη συνείδηση και στις επιλογές του κοινού ως η εναλλακτική επιλογή του κέντρου και των κορεσμένων στεκιών του. Εξαιρώντας τις σταθερές αξίες της περιοχής –Σπονδή, Κατσούρμπος, Μαγεμένος Αυλός, Μαύρο Πρόβατο κ.α.– η αρχή και το μεγάλο «μπαμ» έγινε τον Αύγουστο του 2013 με το Small 8*, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Προσκόπων. Με ευρωπαϊκό αέρα, η ονομασία του οφείλεται στον αριθμό 8 όπου και βρίσκεται επί της Αρχελάου και στο γεγονός ότι όταν πρωτολειτούργησε στεγαζόταν στο μισό περίπου μαγαζί απ' ό,τι σήμερα.

Όπως μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης του κύριος Επιθυμιάδης (σ.σ. ο ιθύνων νους και του επιτυχημένου Budoo στη Λέκκα, στο κέντρο της Αθήνας) «μετά από το δικό μας ακολούθησαν πολλά openings τόσο στην Αρχελάου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου». Ζωή στην Πλατεία Πλαστήρα έδωσε την ίδια περίοδο με το Small 8 και το μποέμ Chelsea Hotel, ένα χρωματιστό και χαρούμενο στέκι με artistic ατμόσφαιρα και χαμηλές τιμές, που με το πέρασμα του χρόνου αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο «most wanted» στέκια της περιοχής, με τα τραπέζια του να γίνονται περιζήτητα όλες τις ώρες της ημέρας.

Τα παραδείγματά τους ακολούθησαν κι άλλα cafes, εστιατόρια, μπαράκια και street food τόσο στην Πλατεία Προσκόπων (Musique, Τρίγωνο) και την Πλατεία Πλαστήρα (Αρbarόριζα, Tortuga), όσο και στην Πλατεία Βαρνάβα (Super Fly), λίγο ψηλότερα. Σήμερα, λοιπόν, το Παγκράτι συνεχίζει να προσελκύει το κοινό της πόλης που αναζητά ποιοτικές επιλογές μακριά από τη βουή του κέντρου, με αποτέλεσμα τα openings να διαδέχονται το ένα το άλλο. Συγκεντρώσαμε τις πιο πρόσφατες αφίξεις της περιοχής, που συμπληρωματικά με τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, αναδεικνύουν το Παγκράτι ως την πλέον ανερχόμενη γειτονιά της πόλης.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Mystic Pizza & Pasta

Ένας πολυχώρος γεύσης και Τέχνης, αυτός είναι ο προσδιορισμός που ταιριάζει, στο νέο κατάστημα της Mystic Pizza & Pasta, στο Παγκράτι πίσω από το Καλλιμάρμαρο, που λειτουργεί με την ολοκληρωμένη του μορφή από τον Δεκέμβριο του 2015. Φιλοξενείται στο κτήριο όπου για δεκαετίες ολόκληρες βρισκόταν η ταβέρνα Μεγαρίτης, μία από τις πιο ιστορικές του Παγκρατίου με πολλές δεκαετίες λειτουργίας στην «πλάτη» της. Μάλιστα «δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται (μεγαλύτερης ηλικίας) και την αναζητούν ακόμα», μας αποκαλύπτει ο κύριος Μπάμπης Ανανιάδης, εμπνευστής και ιδιοκτήτης του. Με την φιλοσοφία του να διατηρείται η ίδια με το ομώνυμο κατάστημα των Εξαρχείων και τις φημισμένες πίτσες από αλεύρι βιολογικής κάνναβης (πρωτοτυπία σε ολόκληρη την Ελλάδα) να αποτελούν σημείο αναφοράς του, η λειτουργία του ενισχύεται και με το «μπακαλάκι», ένα μικρό μπακάλικο στην είσοδο του μαγαζιού γεμάτο με επιλεγμένα προϊόντα μικρών παραγωγών από διάφορα σημεία της Ελλάδας –καβουρμάς και λουκάνικο Έβρου, κρόκος και υποφαές Κοζάνης, ανθότυρο Σύρου, κασέρι Ξάνθης, καπνιστό τυρί γίδινο Νάουσας, καπνιστό απάκι Χανίων κ.α. Μερικά από αυτά, μάλιστα, χρησιμοποιούνται και σε κάποια πιάτα του καταλόγου, ενώ μπορείτε, φυσικά, να τα προμηθευτείτε και για το σπίτι.

Κάτι ακόμα που μας κίνησε το ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κύριος Ανανιάδης δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην Τέχνη, καθώς σε όλους τους χώρους του φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διοργανώνονται και live events κυρίως με jazz και εναλλακτικά, μουσικά ακούσματα. Αγαπημένο μας σημείο το υπόγειο κελάρι με τους πέτρινους τοίχους –διατίθεται για πιο prive στιγμές και διοργανώσεις. Στα συν η ιδιαίτερη cocktail list (προτείνουμε τα Mystic Bramble και Mystic Passion, €7) που έχει δημιουργηθεί για εκείνους που θέλουν απλώς να επισκεφτούν το χώρο για ένα χαλαρό ποτό. Στα προσεχώς αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το opening της ταράτσας.

Info

Τιμές: από €6-7/ μεζές με τσίπουρο/άτομο, από €12-16/άτομο με χύμα κρασί

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά από τις 10.00, κουζίνα 13.00-01.00

Φερεκύδου 2, τηλ. 210 9592092, www.mystic.com.gr, facebook page

 - Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο greekguide -