Πώς λειτουργούν τα αρνητικά συναισθήματα

Πολύ συχνά όταν μας συμβαίνει κάτι και είμαστε στεναχωρημένοι οι φίλοι και οι δικοί μας άνθρωποι μας παροτρύνουν να το «ξεπεράσουμε».

Πώς όμως γίνεται αυτό;
Aν ήταν τόσο εύκολο, γιατί κάθε χρόνο περισσότερα από 21 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να απαλλαγεί κανείς από τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει. Κάποιες φορές μπορεί να καταφέρνουμε να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και να τον κάνουμε να σκέφτεται πιο θετικά, όμως άλλες φορές τα συναισθήματα μας κατακλύζουν και δε μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι επειδή υπάρχουν για να μας προειδοποιήσουν για τους κινδύνους και να εξοπλίσουν το μυαλό και το σώμα μας με τα κατάλληλα εφόδια προστασίας, έτσι ώστε να μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια όταν αντιμετωπίζουμε κάποια απώλεια, γράφει η Melanie Greenberg στην ιστοσελίδα alternet.org
 
Διαβάστε παρακάτω για ποιους λόγους είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει:
 
1. Ο εγκέφαλός μας είναι καλωδιωμένος έτσι ώστε να επιτυγχάνει την επιβίωσή μας, όχι την ευτυχία. Γι’ αυτό επαναφέρει τα αρνητικά συναισθήματα, μας υπενθυμίζει τα λάθη του παρελθόντος και τις ανησυχίες μας για το μέλλον. Εξαιτίας αυτών των επαναλαμβανόμενων κύκλων αυτο-κριτικής, είναι πολύ πιθανό να μην μπορούμε να χαρούμε το παρόν.
2. Ο εγκέφαλός μας δε μπορεί να αγνοήσει τα αρνητικά συναισθήματα και να προσποιηθεί ότι δεν υπάρχουν. Αντίθετα, τα επαναφέρει συνεχώς στην επιφάνεια ως υπενθύμιση των προβλημάτων που πρέπει να τακτοποιηθούν.
3. Το σώμα και το μυαλό μας αντιδρούν σε διανοητικές εικόνες και γεγονότα σαν αυτά να συνέβαιναν στην πραγματικότητα. Προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι μυρίζετε και στη συνέχεια δαγκώνετε ένα λεμόνι. Το πιο πιθανό είναι ότι θα νιώσετε μια περίεργη αίσθηση στο στόμα σας.
Τώρα, σκεφτείτε ότι βάζετε το χέρι σας επάνω σε μια καυτή σόμπα. Νιώθετε ότι η καρδιά σας έχει αρχίσει να χτυπά πιο γρήγορα;
Κάθε άνθρωπος μπορεί να στρεσαριστεί απλά και μόνο κάνοντας μερικές σκέψεις γύρω από ένα γεγονός. Όταν τα αρνητικά συναισθήματα γίνουν χρόνια, μπορούν να κατακλύσουν το σώμα και το μυαλό, προκαλώντας μέχρι και φλεγμονές, ορμονική ανισορροπία ή και μειωμένη ανοσία.
4. Οι αρνητικές σκέψεις τρέφονται η μία από την άλλη. Μπορεί να ανησυχείτε επειδή δεν έχετε αρκετά χρήματα. Στη συνέχεια, σκέφτεστε «κι αν χάσω τη δουλειά μου τι θα γίνει;». Μετά αναρωτιέστε από ποιον θα μπορούσατε να ζητήσετε βοήθεια και χωρίς να το καταλάβετε έχετε αρχίσει να νιώθετε εντελώς μόνοι στον κόσμο και χωρίς καμία υποστήριξη από κανέναν. 
5. Αυτά που κάνουμε για να αποφύγουμε να ασχοληθούμε και να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε, μπορεί να είναι πιο αντιπαραγωγικά από τα ίδια τα αρνητικά συναισθήματα.
Ορισμένοι καταφεύγουν στο αλκοόλ, τη χρήση μαριχουάνας ή φαρμάκων για να νιώσουν καλύτερα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ουσίες αυτές έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη διάθεση και τον οργανισμό και φυσικά προκαλούν εθισμό.
Επίσης, το να το ρίξει κανείς στο φαγητό, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και αυτή με τη σειρά της σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. 
Ο θυμός και το ρίξιμο της ευθύνης στους άλλους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας με τους άλλους, ενώ το «shopping therapy» μπορεί να μας οδηγήσει σε... χρέη.